Nyolc új játék

2020.09.21. 07:00

Két avatás is történt Nován: átadták a bicikliutat és az óvodai beruházást

Két beruházást avattak szombat délelőtt Nován. A község központi részét a zágorhidai településrésszel összekötő kerékpárút a biztonságos közlekedést, az óvoda udvarának új eszközei pedig a gyermekek örömteli játékát szolgálják.

Gyuricza Ferenc

Mindkét fejlesztés pályázati támogatással valósult meg. Németh József, a község polgármestere lapunknak elmondta: a Fenntartható közlekedésfejlesztés Nován elnevezésű projektet – amely a kerékpárút megépítésén túl a Fő utcában két erősen leromlott állapotú buszöböl felújítását, útkarbantartó gép beszerzését, valamint a kerékpározást mint környezetkímélő közlekedési formát népszerűsítő rendezvények megtartását is magába foglalja – a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program több mint 114 millió forinttal, az óvodaudvar fejlesztését pedig a Magyar Falu Program ötmillió forinttal támogatta.

- A megépült kerékpárút új közlekedési lehetőséget biztosít, általa lakóhelyek és munkahelyek megközelítése vált biztonságosabbá a nagy forgalmú 75-ös főút mellett – folytatta a polgármester.

A Göcsej Szíve Dalkör tagjai az új kerékpárúton
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Vannak gondolataink ennek továbbvitelére Zajda irányába, Lentin át akár a határon túlra, illetve Zalaegerszeg felé. Szép álom volna egy akár szegeket összekötő körgyűrű is.

Németh József szólt arról is, hogy egy, a Cserta-patakon átívelő hidat is magába foglaló kerékpárút tervei már 2015-ben elkészültek, ám maga a kivitelezés csak a pályázat elbírálása után, 2019 elején kezdődhetett meg. A projektet eredetileg 2020 júniusának végén kellett volna lezárni, ám a vírushelyzet miatt év végére tolódott a befejezés. A polgármester avatóbeszéde zárásaként köszönetet mondott elődjének, Lendvai Jenőnének a beruházás megvalósulása érdekében kifejtett áldozatos munkájáért.

Magai-Király Eszter intézményvezető, Németh József polgármester és Lukács Tibor, az óvoda-bölcsődét fenntartó társulás elnöke az óvodai ünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A kerékpárút átadását az Öveges József Óvoda-Bölcsőde udvarának avatója követte. Itt Magai-Király Eszter intézményvezető mondott beszédet, aki arra is utalt, hogy az intézmény több településen rendelkezik telephellyel, s néhány napon belül ez már a második olyan helyszín, ahol avatóünnepséget tarthatnak, köszönhetően a fenntartó önkormányzatok gondoskodásának és a pályázati lehetőségek kihasználásának.

A novai telephely udvarára a Magyar Falu Program ötmillió forintos támogatásával nyolc játszóeszköz került. Az intézményvezető azt is kiemelte: az elnyert összeget teljes egészében a játékok beszerzésére fordíthatták, a járulékos munkákat ugyanis a fenntartó önkormányzatok finanszírozták.

A novai telephely egy óvodai és egy bölcsődei csoporttal működik, az ide járó gyermekek száma jelenleg harminckettő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában