gyakorlat

2020.09.10. 10:33

Kárfelmérés nemzetközi protokoll szerint

A Bejrútban augusztus 4-én bekövetkezett robbanáskor is alkalmazott programok használatát gyakorolták a magyar városi kutató-mentő csapatok a múlt héten Fadd-Domboriban.

Arany Gábor

Az ENSZ Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) minősítését megszerzett két csapat, a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR és az önkéntes mentőszervezeteket tömörítő HUSZÁR tagjainak szervezett gyakorlaton részt vett a Zala Különleges Mentők Egyesület vezetője, Horváth Péter is.

A gyakorlat forgatókönyve szerint Fadd-Dombori üdülőtelep térségét érte elemi csapás, a következmények felderítése, a túlélők felkutatása, a károk értékelése, valamint a kutató-mentő feladatok meghatározása történt meg a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, mobil eszközökön is használható alkalmazás és az előre definiált űrlapok segítségével.

Tolnában volt a kutatás, kárfelmérés, adatgyűjtés, míg Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon ellenőrizték az adatokat és városi kutató- és mentőegységeket irányították a beavatkozások helyszínére. A „kárterületet” 11 csapattag derítette fel, a főigazgatóságon pedig 3 csapattag összegyűjtötte az érkező adatokat. A kárterületet szektorokra osztották, azokhoz rendelték a 4 kétfős, és az egy háromtagú felderítő egységet, valamint ellenőrizték, értékelték, illetve pontosították a felvett adatlapokat, végül a szükséges mentőegységeket a kárhelyekhez rendelték.

A gyakorlat pénteken hajnalban kezdődött, és pár óra alatt 245 helyszínen mérték fel a károkat, vették fel az adatokat.

- Nagyon gyorsan kellett dolgozni, “károsodott” épületenként felvételeket készítettünk, rögzítettük a legfontosabb adatokat, egyebek mellett, hogy milyen szerkezettel, milyen anyagból épült, milyen célra használták, hányan tartózkodhattak benne, mennyien tűnhettek el, mennyi a sérült _ sorolta a feladatokat. A felderítők adatai alapján küldték aztán megfelelő mentőegységeket a helyszínekre. A most alkalmazott ENSZ INSARAG koordinációs és kezelési rendszer segítségével akár több száz kilométerről is nyomon lehet követni, irányítani, összehangolni a kárterületen dolgozó mentőcsapatok tevékenységét, emelte ki végezetül Horváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában