Koronavírus Zalában

2020.09.21. 11:44

Itthon és külföldön élő zalaiak számolnak be arról, hogyan viselték a megbetegedést

Még soha nem volt annyi koronavírus-fertőzött Magyarországon, mint tegnap: 13.779 személy küzd a betegséggel a hivatalos hétfő reggeli statisztika szerint. Zalában hétfőn 474 esetről adott hírt a koronavirus.gov.hu, itt is növekvő a tendencia. Múlt hétfő óta megyénkben 83 új beteget regisztráltak. Megkértünk néhány zalait, ossza meg velünk a tapasztalatait a betegséggel kapcsolatban.

BB, HBA, KT

Mint korábban megírtuk, rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az Oktatási Hivatal a Nagyrécsei Körzeti Általános Iskolában a megbetegedések miatt. Az elvégzett PCR-tesztek igazolták, hogy néhányak mellett Horváth János, az intézmény igazgatója is megfertőződött koronavírussal. Kórházi ellátásra nem szorult, tüdőgyulladást nem kapott, de szeptember 25-ig karanténban van a családtagjaival, akik továbbra is tünetmentesek.

Fotó: Szakony Attila

A nagyrécsei iskola igazgatója telefonon mesélt

Az intézmény vezetőjével telefonon beszélgettünk. Mint elmondta: úgy érzi, a nehezén már túl van, de még mindig sok időt tölt az ágyban. Horváth János 50 éves, nincs semmilyen alapbetegsége, de elmondása szerint nem gyerekjáték a koronavírus.

– Évek óta nem voltam táppénzen, nem emlékszem, hogy valaha ennyire megviselt volna betegség – fogalmazott. – Két héttel ezelőtt az egész egy kis gyengeséggel, lázzal kezdődött, majd estére rosszabbul lettem. Másnapra kiderült, hogy az iskolába már nem mehetek be. Először nem volt túlságosan magas lázam, viszont a levertség annyira úrrá lett rajtam, hogy nem bírtam felkelni az ágyból. Aztán nem sokkal később jöttek a különféle, addig soha nem tapasztalt fájdalmak. Először mellkasi nyomást, fájdalmat éreztem, hirtelen az jutott eszembe, hogy a szívemmel van valami probléma, aztán már a tüdőm irányából is éreztem. A belső szerveim fájtak, a tüdőm, a vesém, s erős fejfájás gyötört. Iszonyatosan gyenge voltam, ahogy megpróbáltam volna kicsit oldalra fordulni, a belső szerveim „tiltakoztak”. Ezért inkább maradtam szinte mozdulatlanul, hanyatt fekve. Még így is szerencsésnek érzem magam, mert ez az állapot „csak” három napig tartott. Az ismeretségi körből tudok olyanokat, akik már kifelé mennek ugyan a betegségből, mégis néha hirtelen belázasodnak. Menet közben jelentkezett, hogy elveszítettem az ízlelést és a szaglást. Ettől az étvágyam is elment. Nálam a torokfájás kimaradt, reggelente köhögök, ahogy tisztulnak a légutak.

Horváth Jánosnál a betegség következő fázisában már kizárólag hasmenés jelentkezett.

– Szeptember 11-én a PCR-teszt igazolta a koronavírus jelenlétét a szervezetemben, így szeptember 25-ig karanténban vagyunk a feleségemmel és a két fiammal – tette hozzá. – Sikerült olyannyira elszigetelődni a családtagjaimtól, maszkot is viselek a közös tereinkben, hogy nem fertőztem meg őket. Továbbra is tünetmentesek. Ha letelik a karantén, akkor újabb tesztelést végeznek el rajtam, ha az negatív eredményt mutat, akkor kezdődhet a munka. Az ugyancsak letesztelt kollégáim is elkapták a kórt, hozzám hasonlóan sokan nagyon nehezen viselik. Hiába vagyok jobban, az ágy még visszahúz, a jövő héten viszont eldöntöttem: többet mozgok, a testemnek meg kell erősödnie. Közben vitaminokat szedek, igyekszem újra feltölteni energiával a szervezetemet.

A nagyrécsei iskola igazgatója szerint nem érdemes a vírust félvállról venni, mindenkinek azt tanácsolja, hogy tartsa be a szabályokat: hordjon szájmaszkot, tartsa be a szociális távolságot és nagyon gyakran mosson kezet. Lehet, hogy unalmas ezeket hajtogatni, azonban ő átélte a betegség számos fázisát, ezért is hangsúlyozza: a megelőzés rendkívül fontos.

Egy Lentiből származó, győri lakos beszámolója

Enyhe tünetekkel úszta meg a koronavírus-fertőzést a Lentiből származó, Győrben élő 23 éves Péter.

Hőemelkedés, enyhe köhögés, gyengeség, mellkasi fájdalom – ezeket a tüneteket érezve kereste fel telefonon háziorvosát, és bár nem volt biztos benne, hogy elkapta a vírust, jobbnak látta már akkor otthon maradni.

– Először azt gondoltam, csak megfáztam – mesélte. – Szóltam az orvosomnak a tünetekről, aki azt mondta, várjunk pár napot, nézzük meg, hogyan alakul az állapotom és keressem újra. Néhány nap múlva már szaglásvesztést is tapasztaltam a többi tünet mellett. A háziorvosom az újbóli telefonos konzultációkor jelezte, hogy tesztet kell csináltatnom, mert vélhetően megfertőződtem koronavírussal.

A következő napon elvégezték a tesztet, ami pozitív lett. Péter elmondta: egészen jól viselte a tüneteket, csak „nem volt kedve semmihez”.

– A vírus tüneteit igazán csak néhány napig éreztem, de eltartott legalább egy hétig, mire úgy éreztem, hogy már rendben vagyok – tette hozzá.

Péter elmondta azt is, hogy egyik lakótársa szintén pozitív tesztet produkált, a másiké viszont kétszer is negatív lett. Elképzelhető, hogy ő már átesett a betegségen, szintén enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen.

Arról is beszélt, hogy a teszt elvégzéséhez házhoz mentek a szakemberek betegszállítóval. Mintát vettek az orrnyálkahártyából és a szájból, azt elemezték ki. A mintavétel nem fájdalmas, csak kellemetlen. Összesen három hetet töltött otthon, ez idő alatt megtörtént az ilyenkor szükséges hatósági ellenőrzés, valamint a kontaktkutatás is.

Fertőtlenítés egy irodában. A megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni
Fotó: shutterstock.com

Egy nagykanizsai születésű, Győrben tanuló diák esete

A 21 éves nagykanizsai születésű, jelenleg Győrben tanuló Laura a párján észlelt először tünetet, aki lázas lett.

– Szeptember 2-án, szerdán belázasodott, és akkor még nem is gondoltuk, hogy korona lehet, hiszen vele gyakran előfordul, hogy egyik napról a másikra belázasodik – mesélte Laura. – A munkahelye miatt pénteken csináltak tesztet, de akkor már semmi baja nem volt. Szombat este jött az üzenet, hogy pozitív lett a teszt eredménye. Ez mindkettőnket meglepett, nem ezt vártuk, nem erre számítottunk. Aznap azt tapasztaltam, hogy kevésbé érzek illatokat és ízeket, másnap pedig mondta a párom, hogy ez nála is így van. Reggel hívtak minket a népegészségügyi szolgálattól, hogy vasárnaptól karanténban vagyunk, de ha 4 nap múlva elmegyünk tesztre, majd rá két napra még egyre, és negatív lesz, akkor feloldják a karantént. Közben egyik barátnőm, akivel még találkoztam a karantén előtt, rosszul lett. Megfázást gyanított, majd ő sem érezte az illatokat, utána meg már a mellkasa is nagyon fájt. Felhívta a megadott zöldszámokat, nem vették fel neki, bement a kórházba, onnét elküldték, erről számolt be. Másnap lement az egyetemi orvoshoz, ő annyit mondott, igyon Coldrexet, utána pedig az otthoni háziorvosát hívta, aki meg azt javasolta, menjen vissza az egyetem orvosához... A karantén alatt úgy teszteltük, hogy visszajött-e a szaglásunk, hogy beleszagoltunk a kávésdobozba: az első napokban egyáltalán nem éreztük az illatát, majd fokozatosan tért vissza a szaglásunk. Az ízek esetében pedig csak azt éreztük, hogy sós vagy édes.

Laura közölte: megcsinálták mindkét tesztet, és kiderült, hogy harmadik lakótársukéval együtt pozitívak lettek, a negyedik lakótársé meg negatív. Most már mindannyian jól vannak.

A fertőzés megélése Svédországban

Svédországban él a szintén nagykanizsai kötődésű Károly, aki már 70 év felett jár ugyan, de igyekszik fitt maradni, sportol és nagyon egészségesen él. Komolyan megviselte ugyanakkor a koronavírus-fertőzés.

– A koronavírust a feleségem május 16-án hozta haza a munkahelyéről, az iskolából, ahol 500 gyerek tanul – bocsátotta előre. – Először ő lett beteg, de szerencsére, enyhébb tünetekkel. Száraz köhögés, torokfájás, ízületi fájdalmak. Orvoshoz nem kellett neki menni, s 10 nap elteltével, amikor felhívta a háziorvost, ő azt mondta neki, hogy ha nincsenek tünetei, két nap múlva nyugodtan mehet dolgozni. Így is lett. Én május vége felé kezdtem el érezni a tüneteket. Sajnos én nem úsztam meg annyival, mint a párom, köhögtem, fájt a torkom, az ízületeim, rázott a hideg, borzasztó fejfájás gyötört, megduzzadt az orrnyálkahártyám, szaglásom pedig egyáltalán nem volt. Éjszaka a szokásosnál nehezebben kaptam levegőt, több párna segítségével tudtam enyhíteni a problémán. Legjobban az viselt meg, hogy az orrnyálkahártyám annyira begyulladt, hogy szinte nem tudtam az orromon át levegőt venni. Mintha homokkal lett volna tele, szagot, illatot 11 napig nem éreztem. Két hét telt el panaszokkal, azt követően kezdett javulni a közérzetem, de a légzésem, a kondim nem volt 100 százalékos. Július elején kezdtem újból futni 10-12 kilométeres távokat. Habár a betegségem alatt is kimentem az erdőbe gyalogolni. Hogy miképp enyhítettem a fájdalmakat? Vírus ellen nincs specifikus készítmény, de mi Alvedonnal, Iprem tablettákkal, meleg italokkal enyhítettük a tüneteket. Na meg a friss levegő, a mozgás nagyon fontos volt. Annak ellenére, hogy az étvágyam se volt nagy, kényszerítettem magam arra, hogy táplálkozzak. C-vitamin, D-vitamin, Picasol, Omega-3, amit még szedtünk.

Károly hozzátette: feleségével együtt rendszeresen sportolnak, edzőterembe járnak, télen-nyáron futnak az erdőben, és meggyőződése, hogy a kondíciójuknak köszönhetően is sikerült szövődmények nélkül átvészelni a koronavírust.

– A vírussal kapcsolatban azt javaslom azoknak, akik még nem fertőződtek meg, hogy a zárt terekben tartsák a távolságot egymástól, és fontos a gyakori kézmosás – magyarázta. – Ha nem lázas, menjen a szabadba, táplálkozzon, akkor is, ha nem kívánja.

Hozzátette: a svéd kormány már a pandémia kezdetén úgy határozott, hogy az egyetemeket, gimnáziumokat be kell zárni, de az általános iskolák, óvodák működjenek tovább. Az üzletek is nyitva voltak.

– Az idősotthonokat kicsit megkésve, de karantén alá helyezték – tette hozzá. – Sajnos, sok idős ember lett az áldozata ennek, illetve annak, hogy későn érkeztek meg a védőfelszerelések. Sok helyen az otthonok dolgozóinak is hiányos volt a képzettsége, sőt, akad, akinek a nyelvismerete is. A svéd kormány nem hozott olyan szigorú szabályokat, mint a többi uniós állam, csupán javaslatokat fogalmazott meg, hogy mire ügyeljenek az emberek. Az idősek kora reggel mennek vásárolni, a szájmaszk nem kötelező, az edzőtermek is nyitva vannak, ezekben és az üzletekben is csak a távolságtartásra figyelmeztetnek táblákkal. Itt a víruskutatók nem hisznek abban, hogy lesz második hulláma a koronavírusnak, mert azt mondják, hogy az első körben tömeges immunitás alakult ki. Így vélekedik a köztiszteletben álló svéd virológus, Anders Tegnell is. Ezért október elsejétől engedélyezik a hozzátartozóknak, hogy idős szeretteiket meglátogassák az otthonokban. Svédországban jelenleg a fertőzöttek száma 87885 fő, elhunytak 5864-en.

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában