Ahol megelevenedik Fekete István világa

2020.09.22. 15:10

Felavatták az 1,2 milliárd forintból kialakított Kis-Balaton Látogatóközpontot – Frissítve

Átadták az 1,2 milliárd forintból kialakított Kis-Balaton Látogatóközpontot. Itt az európai jelentőségű, fokozottan védett természetvédelmi terület különleges élővilágával ismerkedhetnek meg a vendégek, modern eszközök segítségével, s a termekben megelevenedik Fekete István regényeinek helyszíne is.

Péter B. Árpád

A Kis-Balaton Látogatóközpontot, amely mától várja az érdeklődőket, Puskás Zoltán (balról), Semjén Zsolt, Nagy István és Manninger Jenő avatta fel

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Kis-Balaton a természet szentélye, hiszen itt több mint háromszáz madárfaj fészkel, számolatlan hal-, kétéltű-, hüllő- és emlősfaj otthona, és itt lakik a természetvédelem címermadara, a nagy kócsag is, fogalmazott Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

- Amolyan Matula bácsiként küldetésünk a generációk tanítása, természet iránti elkötelezettségének megteremtése – mondta a szakember az avató ceremónián, hozzátéve, ebben a projektben, a látogatóközpont mellett, már korábban elkészült a Diás-szigeti Fekete István-emlékhely.

A Kis-Balaton Látogatóközpontot, amely mától várja az érdeklődőket, Puskás Zoltán (balról), Semjén Zsolt, Nagy István és Manninger Jenő avatta fel Fotó: Varga György / MTI

A Kis-Balaton Látogatóközpontban interaktív kiállítás és moziterem is várja a turistákat, s különlegesség, hogy a tanösvény az épület tetején kapott helyet. Mindezeken túl van játszótér, illetve étterem is. Innen a jövőben vezetett túrák indulnak a Kis-Balatonhoz, amelyek egy része kenuval vagy elektromos meghajtású kisbusszal is megtehető.

A keddi avatáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő leszögezte, ez a terület megőrizte értékeit, sőt, egyre többen felfedezik, kíváncsiak rá. A Kis-Balaton most már önálló turisztikai célpont, tette hozzá.

A Kis-Balaton Látogatóközpont épülete a központ átadásának napján Keszthely külterületi településrészén 2020. szeptember 22-én. Fotó: Varga György / MTI

- A látogatóközpont abban segít bennünket, hogy kicsit „hozzáértőbbek” legyünk a természethez, ehhez a tájhoz – mondta a képviselő.

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, „az a feladatunk, hogy őrizzük meg a teremtett világ csodáját, sőt, ha tehetjük, akkor tegyük picit jobbá”.

A Kis-Balaton Látogatóközpont interaktív kiállítása a központ átadásának napján Keszthely külterületi településrészén 2020. szeptember 22-én. Fotó: Varga György / MTI

- Egyre többször érezzük azt, hogy nem kell messze menni, ha csodát akarunk látni, csak szét kell néznünk Magyarországon. A táj mindig más arcát mutatja reggel, délben és este, s a különböző évszakokban is. Folyton új meglepetéseket hoz számunkra, és ez az, amit egyetlen felkapott nyaralóhely sem adhat nekünk – emelte ki a tárcavezető.

Az avatáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, a Kis-Balaton nemzeti identitásunk szimbolikus helyszíne, és minden ilyen fejlesztés a természetvédelmet, a gazdaságot és magyarságunkat egyaránt szolgálja, erősíti. – Amit itt kapunk, az egyfelől lehetőség arra, hogy rácsodálkozzunk a teremtés nagyszerűségére, hogy büszkék legyünk a hazánkra, és megéljük az emberi természetünket, amely része a kultúrának, a natúrának, a kulturális és a természeti örökségnek – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Az 1300 négyzetméteres Kis-Balaton Látogatóközpont – amelyet Kardos Csongor zalaegerszegi ferences házfőnök áldott meg – szerdától fogadja vendégeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában