Magyar–lengyel baráti társaság alakult

2020.09.23. 13:00

A zalabéri örökség napja

A ZalaBérték Egyesület és Zalabér község önkormányzata szombaton a település és a térség lengyel örökségére emlékezett.

Szalay Csaba

Cséby Géza és Tomasz Trzyciski a megnyitót hallgatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szalay Csaba

Az összegyűlt nagyszámú érdeklődőnek először Vikár Tibor tanár, fő szervező séta során mutatta be Zalabér lengyelekkel kapcsolatos emlékeit. A séta végén dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul rövid beszédben vázolta az 1939. szeptember 1-jét követő, Lengyelországgal kapcsolatos háborús eseményeket, a magyar állásfoglalást.

Elmondta, hogy Magyarország befogadta a lengyel menekülteket, így érkezett száz személy a zalabéri Gutmann-kastélyba és száz a zalaszentgróti Korona Szállóba. Ittlétük alatt bekapcsolódtak a települések életébe, néhányan le is telepedtek Zalaszentgróton vagy Zalabérben.

Cséby Géza és Tomasz Trzyciski a megnyitót hallgatja
Fotó: Szalay Csaba / Zalai Hírlap

A beszéd után a jelenlévők, közöttük Tomasz Trzyciski lengyel katonai attasé megkoszorúzta a templom falánál lévő emléktáblát és a parkban elhelyezett emlékkövet. Ezt követően a kultúrházban Kozma Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket, és megköszönte Vikár Tibor és a ZalaBérték Egyesület munkáját.

A Lengyelek hagyatéka Zalabérben című, gazdag anyagot bemutató kiállítást Varga Endre László történész nyitotta meg.

A lengyel leszármazott asszonyok által készített jellegzetes sütemények kóstolása előtt Vikár Tibor javaslatára 25 taggal megalakult a magyar–lengyel baráti társaság, amelynek működési területe Zalabér és Zalaszentgrót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában