Csak tiszta forrásból merítve

2020.09.14. 14:00

A kodályi elv szerint folytatódik a Magyar Műveltség Kincsestára sorozat

Szeptember 18-án elkezdődik a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem újabb, immáron 31. évada.

Horváth-Balogh Attila

Rajnai Miklós a szabadegyetemen megszólaló szakemberek könyveit mutatja, köztük az előadóként a kezdetek óta visszatérő Pap Gáborét. A szerző előadásával nyit a szabadegyetem Fotó: ZH

A szervező, Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész, a Magyarok Háza volt művészeti igazgatója szerint a szabadegyetem ebben a sze­meszterben is érdekes, tartalmas előadásokat kínál az érdeklődőknek – az egyes alkalmakra (amennyiben a Covid–19 miatti óvintézkedések lehetővé teszik) a többéves hagyomány szerint a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban kerül sor.

– Nehéz időket élünk át mostanában, ami azt gondolom, arra készteti az emberek – reményeim szerint – többségét, hogy átértékeljék, mi fontos az életben és mi nem – mondta el Rajnai Miklós. – A szabadegyetem is próbál a maga módján ebben segíteni – az indulás óta eltelt 31 év, és épp a minap próbáltam egyfajta leltárt csinálni, s megdöbbenve tapasztaltam, hogy ez a közösség mennyi értékes dolgot letett az asztalra ez idő alatt. Igyekeztünk megszólalási lehetőséget biztosítani mindazoknak az értékalkotó, értékteremtő embereknek – például Buda Ernőnek, Rózsás Jánosnak, Bátki Józsefnek, Takács Jánosnak –, akik sajnos méltatlanul mellőzöttek.

Szeretnénk az ő szellemiségüket is továbbvinni, átadni az utókornak a kodályi elv szerint: „Csak tiszta forrásból.”

Rajnai Miklós a szabadegyetemen megszólaló szakemberek könyveit mutatja, köztük az előadóként a kezdetek óta visszatérő Pap Gáborét. A szerző előadásával nyit a szabadegyetem Fotó: ZH

Az új szemeszter szeptember 18-án 18 órakor koszorúzással veszi kezdetét a Nagy-Magyarország Emlékműnél, majd Pap Gábor művészettörténész mutatja be legújabb, Az obsitos igazsága című könyvét a könyvtárban. Október 16-án Szántai Lajos művelődéskutató a 400 éve született Zrínyi Miklós költő és hadvezér munkásságáról tart előadást, november 6-án 17 órakor pedig Kiss Mao-Tun István művelődéskutató a pilisi pálosokról beszél. December 4-én 18 órakor Miklósvölgyi János festőművész a kettős teremtés történésről osztja meg nézeteit, 18-án dr. Kiss László fizikus, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia csillagászati és földtudományi kutatóközpontjának főigazgatója „Szűkebb hazánk, a Naprendszer és a Tejút-csillagváros” címmel tartja meg előadását.

Január 22-én, a magyar kultúra napján ismét Pap Gábor lesz a szabadegyetem vendége, aki a jó pásztorok hagyatékáról beszél – s ez alkalommal adják át a Magyar Műveltség Díjakat is. Február 19-én Bors István szobrászművész életművét ismerheti meg a közönség, majd március 26-án dr. Messik Miklós kutató, történész, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke a világban fellelhető Rákóczi- és kuruc emlékhelyeket mutatja be. Április 16-án dr. Pais István filozófiatörténész a régi Göcsej paraszti világát mutatja be – a tervek szerint részben archaikus göcseji nyelvjárásban. Május 21-én Hintalan János a magyar hagyomány értékeit ismerteti. A szabadegyetem június 4-én 16.30-kor Trianon-megemlékezéssel zárul a Nagy-Magyarország Emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában