Tisztelgés a tervező előtt

2020.08.25. 12:00

Újabb emléktáblát avattak Zalabakasa templomának falán

Újabb emléktábla került a 28 évvel ezelőtt felszentelt Szűz Mária Világ Királynője-templom falára. Az apropót ezúttal egy szomorú esemény adta: ez év június 30-án hunyt el az épület tervezője, a Kárpát-medence egyik legismertebb építésze, ­Balázs Elek Zoltán.

Gyuricza Ferenc

Páli Zoltán plébános ministránsai körében szentelte fel az emléktáblát a zalabaksai templom falán Fotó: Gyuricza Ferenc

Az emléktáblát a vasárnapi búcsúi szentmise végén áldotta meg és szentelte fel Páli Zoltán csesztregi plébános.

Az eseményt megelőzően Horváth Ottó, a község polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondotta, az erdélyi származású, 1932-ben született Balázs Elek Zoltán egyik legnagyobb vágya volt, hogy templomot tervezhessen. Ez Zalabaksa révén adatott meg neki, hiszen távoli rokonságban állt a község templomának építtetését levezénylő néhai Varga Imre tiszteletbeli kanonokkal, akkori csesztregi plébánossal. Bár az építész Debrecenben élt, és református vallású volt, ezek a tényezők sem akadályozták meg abban, hogy Zalabaksa számára katolikus templomot tervezzen, amit aztán a későbbiekben mindig a legkedvesebb épületének nevezett.

Páli Zoltán plébános ministránsai körében szentelte fel az emléktáblát a zalabaksai templom falán Fotó: Gyuricza Ferenc

Horváth Ottó arról is beszélt, hogy Balázs Elek Zoltán haláláról maga a család értesítette a zalabaksai önkormányzatot. A néhai építész özvegyének egészségi állapota sajnos nem teszi lehetővé az utazást, de gyermeke és annak közvetlen családtagjai személyesen is ellátogatnak a zalai községbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában