Erdők nélkül nincs élet

2020.08.29. 07:00

A vadásznap hazatért – Harminc éve Zalából indult útjára az országos rendezvény

Az Országos Vadásznap a hazai erdő- és vadgazdálkodók évente megrendezett rangos eseménye, amely éppen 30 éve Zala megyéből indult útjára. Az idei, kétnapos rendezvénynek Zalaegerszeg a házigazdája.

Jóna István

Fotós: © Katona Tibor

A nyitórendezvény keretében átadták a „Bürü” Zalai Vadászati Oktatási Központot a megyei vadászkamara kertjében. Az ünnepségen dr. Nádor László Országos Magyar Vadászkamara zalai elnöke fedte fel, hogy a Bürü szó vadásznyelven kis hidat, átjárót jelent egy árok két partja közt. Reményeik szerint így köti majd össze a gyermekeket a valós természetismerettel ez a vadászati szaktekintélyek által létrehozott, a magyar vadfaunát, a vadászfegyverek biztonságos kezelését bemutató interaktív tárlat.

Az első vendégek a tegnap felavatott „Bürü” Zalai Vadászati Oktatási Központban Fotó: Katona Tibor

Gulyás Andrea, a vadászati világkiállítás igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az oktatóközpont létrehozása talán sohasem volt olyan fontos, mint napjainkban, hiszen a fiatalság megszólítása a vadászkamara kiemelt feladata.

 

Balaicz Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy Zalaegerszegen egyre több embert mozgatnak meg a vadászattal kapcsolatos programok, majd dr. Jámbor László, az országos vadászkamara elnöke nyitotta meg az új oktatási központot. Beszédében elhangzott: országosan már 10 hasonló központot adtak át és a terv az, hogy 2022-ig minden megyében létesítenek ilyet. Az elnök bejelentette: azon dolgoznak, hogy a vadászvizsga korhatárát 18 évről 16 évre módosítsák.

A Zsinagógában vadászati témájú alkotásokból nyílt kiállítás. A képen Gulyás Andrea a megnyitón

A vadásznap szakmai programja a városi díszteremben folytatódott, konferenciával. Ezt dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Elmondta, hogy hazánkban 1,5 millió ember életében van jelen a horgászat és a vadászat. De nemcsak vadászat, hanem egészséges élet sincs erdők és folyamatosan gyarapodó erdőterületek nélkül. A klíma- és természetvédelmi akcióterv kiemelt feladatként kezeli hazánk fával borított területeinek növelését.

 

Az agrár- és az innovációs minisztériumok együttműködésében idén ősszel elinduló programban több mint 3 millió facsemete ültetésével mintegy 650 hektár új erőt hoznak létre. Ez az első lépcsőfoka annak a kormányzati vállalásnak, miszerint minden újszülött gyermek után 10 facsemetét ültetnek, ezzel létrehozva az Újszülöttek erdejét.

A konferencia hallgatósága – a maszkviselés itt is kötelező volt Fotók: Katona Tibor

A folytatásban Horváth Mihály, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Lábodi Vadász­erdészetének igazgatója az aranysakál vadgazdálkodási hatásáról és vadászatáról beszélt. Hopp Tamás, a Zalai Gímszarvasért Alapítvány kuratóriumi elnöke a zalai gímszarvas helyzetét mutatta be, utána pedig Tóth Csaba, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának vezetője tartott előadást. Végül Majthényi László író mutatta be a Vad- és halételek kötetét.

 

A program szombaton 9.30 órától Sohollárban zalai vadászati évadnyitóval folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában