régmúlt

2020.08.26. 15:29

Római lakóépületeket találtak a régészek Fenékpusztán

Az egykori római erőd területén három épület alapjait tárták fel a régészek. Az erőd a IV. század második felétől állt Fenékpusztán, s még a népvándorlás korában is lakott volt.

KeszthelyTV

Fotó: KeszthelyTV

A KeszthelyTV azt írja, a kétévente tartó ásatások több intézmény összefogásával, idén a Festetics-majorság előtt zajlanak. Az erőd délnyugati negyedében még nem volt korábban ásatás, s azért ütemezték mostanra, mert a területen a majorság felújítása során egy lófuttatót fognak kialakítani.

A régészek számára igen nehéz pontosan megállapítani milyen épületre bukkantak, mert a padlószint a mostani talajszint felett volt, a padlózat pedig az évszázadok alatt megsemmisült. Feltételezések szerint civilek használták a lakóépületeket, az azonban biztos, hogy az erődök építése a katonaság részvételével jött létre. A fenékpusztai major előtt öt szelvényt nyitottak meg, a két feltételezett lakóépület egyikében egy fűtőcsatornát is találtak, ami a padlófűtést biztosította. Ezen kívül egy raktárépület falaira is rábukkantak.

Fenékpuszta Zalában az egyik legrégebb óta kutatott és legismertebb régészeti lelőhely, ahol 130 éve zajlanak feltárások. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával zajlik az egykori római erőd átfogó kutatása – derül ki a KeszthelyTV cikkéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában