rengeteg szeméttől szabadultak meg

2020.08.03. 14:00

Önkéntesek tisztították ki a botfai Hidegforrás környékét

Körülbelül 20 köbméter illegális és egyéb szeméttől szabadult meg szombaton a község határában lévő Hidegkút környéke és az azt körbevevő erdő az önkéntesek munkájának eredményeként.

Arany Horváth Zsuzsa

Munkagépek vitték el a zsákokba gyűjtött szemetet Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A településrészi önkormányzat, a Botfa Városrészi Polgárőr Egyesület, az Összefogás Botfáért Egyesület és más helyi civil szervezetek felhívására mozdult meg 50 ember, hogy kitakarítsa az erdei utakat, a három forrás eredésénél lévő területet. Mint a csapattal dolgozó Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a településrész önkormányzati képviselője lapunknak a helyszínen elmondta, Botfa vigyáz az emblematikus épületeire, a hagyományaira, és a természeti környezetére. Ez utóbbi jegyében láttak neki a szép erdei környezet megtisztításának, amihez segítséget kaptak a Zala Müllex Kft.-től. A hulladékkezelő cég eszközökkel, gépekkel állt a kezdeményezők szolgálatába, s előzőleg már 30-40 köbméter építési törmeléket szállított el az erdőből, de a helyi vállalkozók is beszálltak a munkába saját gépeikkel.

Munkagépek vitték el a zsákokba gyűjtött szemetet Fotó: Katona Tibor

Gecse Péter ezúton is megköszönte, hogy a helybéliek mindig ott vannak, ahol közösségi munkát kell végezni. A tapasztalataik szerint 10-20 éve ott lévő, de ma is gyűlő, le nem bomló háztartási, építési, ipari hulladékot szedtek össze, amelyet nem csak a helyiek hordtak az erdőbe az évtizedek során. Gecse Péter hangsúlyozta, már korábban tervezték a terület rendbetételét, de a vírushelyzet nem tette lehetővé, és a költségvetés is szűkös volt emiatt. A terület a tervek szerint jövőre átadandó „Páfrányok útja” helyi turistaút részét fogja képezni, ezért a forrás közvetlen környezetét is szeretnék megújítani, pihenőhellyé alakítani. A későbbiekben az önkéntesek figyelemmel kísérik az erdei területet, hogy a rend és a tisztaság fennmaradjon. Visszatartó erő lehet, ha a polgárőrök rendszeresen körülnéznek az Avas-hegyen, a hegyhátakon, a völgyekben, így mindenki számára kedvelt kirándulóhely maradhat a botfai Hidegkút. A törekvéshez élvezik a zalaegerszegi polgármester támogatását is, jelezte Gecse Péter. A turistaútvonalhoz például már készülnek az eligazító táblák.

A szakrális múlttal is rendelkező, zarándoklatokkal összefüggésbe hozható Hideg forrásról Nagy Lajos helytörténésznek a falu történetét feldolgozó írásában olvashatunk. Abból is tudhatjuk, hogy innen vittek az aratók friss hideg vizet hajdanán, mesélte a terepszemlét jelentő sétánk során Németh Péter, a polgárőrök vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában