Koronavírus Zalában

2020.08.27. 14:00

Maszkban utazunk? – Utánajártunk, hogy mi a helyzet Zalában

Május 4-től kötelező a védőmaszk viselése, vagy a száj és az orr eltakarása a közösségi közlekedésben. Emellett a közlekedési szolgáltató arra is felhívja a figyelmet buszpályaudvarokon, hogy a pénztáraknál a 1,5 méteres távolságot tartsák be az utasok.

Benedek Bálint, Korosa Titanilla

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Nagykanizsa

A nagykanizsai autóbusz pályaudvaron, és több buszmegállóban is a várakozók viselik az arcot eltakaró maszkot. Ma délelőtt ott jártunkkor néhányan még mielőtt felszálltak volna az adott járatra előkészítették a maszkokat. Sokak a csuklójukra helyezték, míg mások a nyakukra tolták, de láttunk olyanokat is, akik helyesen az orrukat és a szájukat egyszerre takarva viselték.

Egy zalakarosi lengyel származású férfi kislányaival, Laurával és Dorinával várta a buszt. Mindhármuk feltették a maszkot, mint mondják: ilyenkor nyáron kicsit meleg és kényelmetlen, de az alig fél órás úton kibírható. Ráadásul nemcsak a saját, hanem mások egészségére is figyelnek.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Hasonlóan gondolkozott a Barcs melletti Somogytarnócáról ugyancsak a fürdővárosba tartó Röszler László is. A férfi feleségével együtt utazott Nagykanizsáig, ahogy figyelte az utazás alatt az utasok jó része feltette a maszkot. Örülne neki, ha mindenki végre komolyan venné a kormány ajánlásait, mert ha így tesznek az idősebb generáció tagjait sem sodorják veszélybe.

A zalaegerszegi olvasónk, a 74 éves Kulcsár László születésnapján a piac kedvéért utazott Nagykanizsára. Odafigyel arra, hogy az arcát zárt térben mindig eltakarja. Állandóan fertőtleníti a maszkját, épp a napokban cseréli le a mostanit, mert az már nagyon elhasználódott. Ha lehetősége van rá, akkor betartja a 1,5-2 méteres távolságot, s mivel az autóbuszon gyakran megfogja a kapaszkodókat, ha hazaér azonnal alaposan megmossa a kezét.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Úgy tűnik a kanizsaiak is tudatosan gondolkoznak, odafigyelnek az egészségükre, hiszen számtalan nyugdíjas az utcán is felteszi a maszkot. A gyógyszertárakba, üzletekbe, irodákba és pékségekbe lépve pedig már szinte automatizmussá vált az arc eltakarása.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Lenti

Lentiben a buszpályaudvaron járva azt tapasztaltuk, hogy ezeket az előírásokat nem mindenki tartja be. A váróhelyiségben voltak, akik a biztonságot szem előtt tartva maszkban várták buszuk indulását, jobbára az idősebb korosztály tagjai, ők természetesen a buszra is védőfelszerelésben szálltak fel.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A fiatalabbak – mivel nem kötelező – a váróban maszk nélkül ültek. Néhány utassal szóba elegyedve megtudtuk, hogy bizony vannak, akik nem tartják be a szabályokat, nem viselnek védőmaszkot a buszokon sem és a sofőrök sem elég szigorúak minden esetben.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Egy hölgy szerint az lenne a megoldás, ha büntetnék azokat az utasokat, akik maszk nélkül próbálják igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket. Akad persze ennek ellenkezője is, mint egy másik várakozótól megtudtuk. Az ő járatát addig nem indította el a buszsofőr, amíg az összes utas fel nem vette a maszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában