Modern környezetben

2020.08.31. 11:30

Közel 20 millió forintból újult meg a gelsei tűzoltószertár

A Gelsei Önkéntes Tűzoltó-egyesület szombaton ünnepélyes keretek között avatta fel a Kossuth utca 120. szám alatt a közel 20 millió forintból felújított közösségi épületet és az ahhoz kapcsolódó könnyűfém szerkezetű csarnokot.

Benedek Bálint

A megújult létesítmény ünnepélyes szalagátvágásánál, balról Egri Gyula, Baján Sándor és dr. Bérczi László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A megújult bázis előtt felsorakozott önkéntes tűzoltókat, a környék településeinek polgármestereit és a vendégeket dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte. Beszédében kifejtette: a gelsei fejlesztéshez jó döntések sorozata vezetett. Ehhez hozzájárult az egyesület, az önkormányzat, az ország kormánya és rajtuk keresztül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az egyik legjobb ötlet az volt, amikor bő tíz évvel ezelőtt az évszázados múltra visszatekintő egyesületet újjászervezték.

A megújult létesítmény ünnepélyes szalagátvágásánál, balról Egri Gyula, Baján Sándor és dr. Bérczi László Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Aztán 2010-ben a kormány úgy döntött, igenis meg kell becsülni az önkéntességet, melyhez olyan pályázati rendszer jött létre, amivel segítettünk az egyesületeknek – fogalmazott dr. Bérczi László. – Gelse 2015 óta önállóan beavatkozó egyesületként végzi mentő-tűzvédelmi feladatait, amire szintén büszkék lehetnek. Munkájuk elismeréseként három évvel később 640 szervezetből az Év Önkéntes Tűzoltó-egyesülete címet vehették át. Most pedig újabb lépésként saját erőből, a segítők és támogatók jóvoltából egy új, kitűnően felszerelt tűzoltószertár mellett állhatunk.

Majd Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója lépett a mikrofonhoz, aki a gelsei önkéntes tűzoltókkal kapcsolatos személyes élményeiről szólt. Kiemelte: a gelseiek alapítói a Thúry György járási mentőcsoportnak, az egyesület összes tagja részt vesz a csoport munkájában. A pályázataik révén több fontos eszközt szereztek be. Az elmúlt időszakban a gelsei önkéntesek vonultak a legtöbbet, 30-40 valós beavatkozásban segítették a megyei tűzoltók munkáját.

Ezt követően Rácz József polgármester méltatta az egyesület munkáját. Szerinte a település büszke lehet az önkéntes tűzoltókra, akik a szabad idejük terhére, olykor az életük kockáztatásával is végzik a feladatukat. Az elkészült létesítmény impozáns lett, de ami a legfontosabb, az összefogásnak hála jól felszerelt. Bár közhelynek számít, de szeretné, ha minél kevesebb alkalommal gördülnének ki a szerkocsival.

Baján Sándor, az egyesület elnöke is szólt a megjelentekhez. Mint mondta: mérföldkőhöz érkeztek, egy örömteli, de küzdelmes, sok munkával telt korszak végéhez. Köszöntőbeszédében a történetük legfontosabb állomásait, előrelépéseit és elismeréseit gyűjtötte egy csokorba. Mint fogalmazott: reméli, hogy a most közel 20 millió forintból átadott szertár sokáig szolgálja majd a környék tűzvédelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában