Van mit keresni a földben

2020.08.11. 07:00

Hétezer éves házak nyomaira bukkantak a régészek Bagodban

Római kori sírkertet kerestek, de egy több ezer évvel korábbi, nagy kiterjedésű település nyomait is megtalálták a régészek a megyeszékhellyel szomszédos község északi határában.

Arany Gábor

20200810 Bagod Göcseji múzeum régészeti ásatása Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Erről tartottak tájékoztatót hétfőn reggel Bagodvitenyéd nyugati szélén, egy learatott gabonatáblán, amit egy hete vettek birtokukba a régészek. A település polgármestere, Sipos Ferenc úgy fogalmazott, hogy a feltárás eredményeként újabb és izgalmas fejezet kerülhet be Bagod történetébe. Több ezer évre lehet visszatekinteni az időben a most megtalált leleteknek köszönhetően – emelte ki Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A régészeti feltárás Bagod térségében annak nyomán indult meg, hogy még az 1970-es években itt került elő több részletben egy római kori család síremléke, ami a 2-3. századból származik; a sírkő most is megtekinthető a zalalövői kiállítóhelyen. Ezt Eke István, a Göcseji Múzeum feltárást vezető régésze mondta el.

 

A múlt héten kezdett munkát megelőzte a geofizikai, magnetométeres felmérés, ami jelezte, hogy van mit keresni a földfelszín alatt. Így bukkantak rá 7000 éves, a neolitkorból származó házak nyomára. A feltárás részleteiről lapunkban később beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában