Amikor elromlik a sorompó

2020.08.15. 11:30

Ha nem villognak a lámpák, az nem jelent szabad utat az autósoknak

Nemrégiben elromlott és bő másfél órán át nem működött a Vár utcán található vasúti fény- és félsorompó. Baleset szerencsére nem történt, de az eset kapcsán megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát.

Benedek Bálint

A Vár utcai kereszteződésben. Üzemzavar esetén fokozott óvatosságot kérnek Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A vasúttársaság válaszából kiderült: a Nagykanizsa-Zalaegerszeg vonal Nagykanizsa és Újudvar közötti szakaszán lévő fény- és félsorompó augusztus 7-én 9.15 órakor hibásodott meg. Ezt jelezték a biztosítóberendezési diszpécsernek, aki a helyszínre rendelte a kanizsai műszaki karbantartókat. A készülékben egy modul hibája okozta az üzemzavart. A hibás alkatrész cseréje után, 10.50 órától a sorompó ismét üzemszerűen működik.

A vasúttársaság levele szerint a biztosítóberendezések, sorompók üzemzavarát az állomásokon érzékelik, azokról az érintett mozdonyvezetőket értesítik. Ekkortól ők fokozott figyelemmel járnak el, maximum 15 kilométer/órás sebességgel érkezhetnek az érintett átjáróhoz, hogy ha kell, meg tudjanak állni. A KRESZ és az egyéb előírások betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset.

 

A biztosítóberendezési szak­értők a lehető leghamarabb elvégzik a hibaelhárítást. Biztonsági okokból a berendezések áramkörének kialakítása olyan, hogy meghibásodás esetén üzemzavar állapotba kerül. Ez pedig azt jelenti, hogy a közút felé nincs fényjelzés, vagyis a készülék sötét, ha van csapórúd, az nyitott állapotban marad (illetve ha éppen zárva volt, felnyílik), hogy a közlekedőknek ne kelljen ezek között szlalomozniuk. Óvatosan, a szabályok betartása mellett át lehet kelni az átjárón, hogy a keresztező úton ne legyen tartós fennakadás.

A Vár utcai kereszteződésben. Üzemzavar esetén fokozott óvatosságot kérnek Fotó: Szakony Attila

Az igazgatóság a levelében a balesetek elkerülése érdekében a vonatkozó KRESZ-­szabályok fokozott betartására is figyelmeztetett. A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Ilyenkor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompójelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, vagyis a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére. A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük. Illetve a fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában