Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!

2020.08.13. 07:00

Egeraracsa folyamatosan fejleszt – falut újít, turisztikai pályázatokban érdekelt

Meg is lehet venni azt a házat – szól rám az egyik kertkapuból egy féri, amikor az öreg, de láthatóan még jó állapotban lévő méretes lakóházat próbálom megörökíteni.

Győrffy István

Beszédbe elegyedünk, Kovács Józsefhez van szerencsém, aki a nyugdíjig az önkormányzatnál dolgozott, mindent elvégzett, amivel csak megbízták.

- Ebben a házban születtem, amiben most is élek. Szemben a nagy épület urasági lakóház volt, aztán többen is laktak benne. Tudtommal eladó, meg lehet nézni belül is, ha akarja. Mostanában már nem nagyon vannak érdeklődők az itteni házak iránt, pedig a mi falunk nagyon jó lakóhely. Szép, tele van virágokkal. Mindenki, én is szeretem széppé tenni a környezetemet – mutatja a virágokkal teleültetett udvarát.

A harangtorony és az imaház energetikai felújítása is zajlik
Ezen a területen, a tó szomszédságában épül fel turisztikai üdülőpark
A falu alatti víztározó, háttérben a faluval

Való igaz, amerre csak jár az ember a faluban, mindenütt virágokat lát, s különös hangulatot árasztanak a kirakott prések, hordók. A falu központjában egy szekér tele virágokkal, egy méretes virágállvány tetején pedig piros Welcome felírat köszönti az átutazó külföldieket, netán az itt letelepülteket?

- Valóban élnek külföldi betelepülők is a faluban, legalább tíz holland és német állandó lakónk van. Hála Isten az általuk megvásárolt telket eddig még senki sem hagyta el, vannak, akik évente csak egyszer, vagy kétszer jelennek meg a faluban, de ekkor rendbe teszik a környezetüket. Igazából csak néhány olyan családról beszélhetünk, akik anyagilag is támogatják a falu törekvéseit. Viszont több olyan elszármazottunk van, akik sokat segítenek – fogad Dancs László polgármester, s az önkormányzat folyosóján, a két szék tartotta fényes harangra mutat, amit nem rég öntöttek.

-A temető lélekharangja ez, ami a koronavírus járvány miatt még nem került fel a helyére. Ez is adományokból készült, szerettük volna augusztus 20-ra felszentelni, de még nincs meg a harangláb, mindenszentekre biztosan készen leszünk vele. Igyekszünk minden fejlesztési lehetőséget megragadni, azokban részt venni, jelenleg is két felújítás történik a faluban. Az imaházunkban belső átalakításokat végeznek, energetikai megújítások folynak, s az önkormányzati közösségi házunkban is hasonlók történnek – említi László, s elmondja, hogy nagy dolgok előkészületei is folynak Egeraracsán, ahol négy év eltelte után látják ismét vendégül a „Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunkat.

Dancs László polgármester: „a tóhoz kapcsolódóan, több hektáros területen, a jövő évtől egy üdülőpark létesítésül, egyedi kivitelezésű hajlékokkal”
Az önkormányzat egyik pincéje az öt közül
Kiállított borászati eszközök

Akkor volt már savanyítójuk, közösségi húsfeldolgozójuk, hegyi pincéjük, földjeik, amelyeken sok mindent megtermeltek, s helyi termékként a faluban, illetve a hévízi-, keszthelyi szállodákban értékesítettek. A tanyaprogramban őshonos, fogolyszínű tyúkokat, pontosabban kétszázhúsz csirkét kaptak, amelyeket egy tanyán helyeztek el. Az azóta történt változásokról Dancs László a következőket mondja:

- A vagyon nagyot bővült 2016 óta, viszont a létszámunk rohamosan csökkent. Harmincról 14-re zsugorodott a közfoglalkoztatottak száma, ami a gazdálkodásunkban sajnos termeléskiesést okozott. Akkor egy pincénk volt, most már öt van, mögöttük földel. Termőre fordult az őshonos gyümölcsösünk. Az egyik pincénkben elkészült a bormúzeumunk, ami elé mulatság teraszt építettünk. Előzetes bejelentés alapján szívesen fogadunk itt kisebb baráti társaságokat, s bemutatkozási lehetőséget adunk a környék borászainak is – mutatja az épületeket, a szőlőket, körülöttük a terméstől roskadozó öreg alma és körtefákat László. Az önkormányzat gondozta telkek mellett sajnos itt is szép számmal akadnak elhagyott parcellák, magukra maradt hegyi hajlékok…

-A létszámcsökkenés miatt elhagytuk a kézzel termelt növényeket, például uborkát, s amit csak lehet, géppel művelünk meg. Rengeteg burgonyát ültettünk, a hat fóliában pedig csak paprikát termesztünk, amit friss állapotában adunk el a falu lakosságának, s ami marad, azt a környék szállodáiba szállítjuk, csak a valóban fölöslegeset savanyítjuk. Az őshonos baromfik közül a kakasokat vágjuk ki, s a rendezvényekkor ebből kínáljuk a vendégeket – kalauzol a tyúkfarmra László, ahol éppen a tojóházak fertőtlenítése történt meg.

Modern edzőgépek, a játszóteret tovább fejlesztik
Kovács József szerint: „a mi falunk nagyon jó lakóhely, szép, tele van virágokkal”
Bicskei Ibolya a tyúkfarm gondozója: „sok ezer tyúk nőtt fel a farmon a kezem alatt”

Valamikor, a völgyben folyó Bárándi-patak két oldalán jött létre Eger község, ami a mai átmenő útvonal mellet feküdt, s a túloldalon létesült Aracsa uraság faluja. Az tudott, hogy 1019-ben tized fizető helyként szolgáltak. Az első templomot 1237-ben építették, a mai kápolna, a valamikori általános iskola átalakításával 1974-ben létesült. A dombok közötti védettség ellenére a törökök többször is feldúlták, 1568-ban teljesen kifosztják és porig égették, s csak a 18. században telepítették be újra a községeket. Egerből és Aracsából 1880-tól, az egyesülést követően lett, a Bárándi-patak két oldalán húzódó falu Egeraracsa. A patakon a falu alatt két halastó is létesült, amelyek újabb fejlődési lehetőséggel kecsegtetnek. Ott jártunkkor a parton egy hattyú legelte a vadlóherés füvet, társa a jöttünkre inkább eltávolodott a parttól, mintsem barátkozott volna.

-A helyi horgászegyesület által fenntartott tavak vonzása nőtt. Hamarosan nem csak a pecásoké és az alkalmi látogatóké lesz a vidék, mert a tóhoz kapcsolódóan, több hektáros területen, a jövő évtől egy nagy turisztikai beruházás is elkezdődik. Ezt azonban már nem a falu végzi, hanem egy, a településéről elszármazott család, amely eddig is sok mindenben segítette egykori lakhelyét. Ők vették meg a tó fölötti területet, amelyet most csatolunk a falu belterületéhez, hogy lehetővé tegyük számukra egy modern, öt csillagos üdülőpark létesítését egyedi kivitelezésű hajlékokkal. Ezekből első körben 16 készül majd el. Lényegük az lesz, hogy a vendégek, amint kilépnek a szabadba, azonnal, minden kötöttségek nélkül részei legyenek az őket körülvevő tónak, réteknek, erdőknek – mondja László, s azzal folytatja, hogy az üdülőparkkal szemben, az út másik oldalán, az ősszel kezdődik el az önkormányzati körzeti orvosi szolgálati lakás építése, amelyre a Magyar falu programban nyertek támogatást. De lesz a faluban járdafejlesztés is, amelyre BM pályázaton nyertek 17 millió forintot, s mire az üdülőpark elkészül, addigra egy kilométer hosszban nyújtózik majd a virágokkal körülültetett térkő járda is. Trambulinnal, ívó kúttal, sározóval bővítik a már most is látványos játszóterüket, amelyik mellett sok átutazó autós áll meg, s tölti egy kis pihenéssel az idejét.

-A jövő év decemberére kerékpárosokat is hozunk a faluba. Négy településsel összefogva arra törekszünk, hogy a Kerékpárral a romantikus Zalában elnevezésű, megnyert pályázati projektünk keretében bekapcsolódjunk a kerékpárút hálózatba. Zalaszabarral, Esztergályhorvátival és Zalaszentmártonnal összefogva, Egeraracsa gesztorságával, a szabari Zobori Élményparktól indulva, egészen Zalaszentmártonig, egy 13 kilométer hosszú, a meglévő hegyi és belterületi utakon mutassuk meg a gyönyörű tájaink belsejét a terep kerékpárosoknak. A kitáblázott útvonal mentén minden településen lesz biciklitároló, pihenő, s valahol egy szerviz is, ahol meg lehet javítani a bicikliket – beszél legújabb turisztikai terveikről László, mi pedig megemlítjük, hogy a falunak Kiss Tibor jóvoltából sikeres dala is született 2019-ben, amelynek első versszaka és refrénje érzékletes meghívóul is szolgál:

„Ahol a dombok mögött összeérnek a fények / Tavasszal hóvirág mezők közt zajlik az élet / Ahol fény kereszt jelzi, ez a csodák faluja / A dombok, a völgyek, a tavak otthona”

„Egeraracsa, Egeraracsa, Zalai dombok, völgyek tavak otthona / Egeraracsa, ahol megérint a természet java, vándor kérlek, vigyél el oda”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában