„Hejj regő rejtöm”

2020.08.06. 09:00

Dudaszótól volt hangos a Gébárti Kézművesek Háza

Az aerofon hangszerek (furulya, hosszú furulya, okarina, duda) és énektanulás a Nyugat-Dunántúl és Rábaköz hagyományainak alapján a témája a „Hejj regő rejtöm” elnevezésű tábornak a Gébárti Kézművesek házánál.

Jóna István

Fotó: Pezzetta Umberto

– Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a népzenei hagyományról szóljanak ezek a táborok, hanem hangszerek is készülhessenek. A házunk ideális helyszínnek bizonyul immár négy éve, hiszen a fafaragó és a keramikusműhelyünkben dolgozó mestereinket összehoztuk a zenészekkel, így a hangszerkészítésbe és a megszólaltatásukba is bepillantást nyerhet minden jelenlévő – tájékoztatott Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője.

Közös zenélés. A képen Pertis Szabolcs (Csöröd), Kovács Péter (Zalaegerszeg) és Szabó Zoltán népzenész, táborvezető Fotó: Pezzetta Umberto

Az idei táborba az ország különböző pontjairól és Horvátországból is érkeztek tanulni vágyók. A szakmai munkáért két kiváló népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett Szabó Zoltán és Végh Andor felel. A résztvevők elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében pallérozódhatnak. A táborban pénteken önállóan is és együtt is megszólalnak a hangszerek egy koncert keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában