Koronavírus Zalában

2020.08.13. 14:00

Csillapodik a járvány, változnak a patikai szabályok is

A járványügyi veszélyhelyzet csillapodásával ismét változik néhány szabály, amely a gyógyszerek felíratásával és kiváltásával kapcsolatos. Dr. Lukács Mária, a Zala megyei gyógyszerészi kamara elnöke tájékoztatott ezekről.

Benedek Bálint

Dr. Lukács Mária: kérdezze orvosát, gyógyszerészét Fotó: SZA

Fotó: Szakony Attila

A szakember elmondta: sajnos párhuzamosan több jogszabály is életben van, és ez néha más-más értelmezést eredményez az orvosok és a gyógyszerészek részéről. Ezért van az, hogy a háziorvosok is különböző módon látják el betegeiket és írják fel gyógyszereiket, valamint a patikákban is különböző feltételek mellett válthatjuk ki a készítményeket.

- Elsőként a gyógyszerek felírásával kapcsolatban történt néhány változás, melyeket jó, ha ismerünk – fogalmazott dr. Lukács Mária. – Jelenleg még érvényben van a telefonos gyógyszerrendelés lehetősége. Azaz felhívhatjuk a háziorvosi rendelőt és megkérhetjük a háziorvosunkat, hogy gyógyszereinket az interneten keresztül, elektronikus vény formájában küldje fel számunkra az elektronikus egészségügyi térbe, az úgynevezett „felhőbe”. Viszont a jelenlegi információink szerint a háziorvosok szeptember 17. után nem írhatnak fel gyógyszert telefonon vagy e-mailben jelentkező pácienseiknek. Ez pedig annyit jelent, hogy ismét szükséges lesz a személyes páciens- orvos találkozás.

Dr. Lukács Mária: kérdezze orvosát, gyógyszerészét Fotó: SZA

A szakember hozzátette: visszatér a felírási igazolás, amely előzőleg érvényben volt, ha a betegek papíralapon is szerették volna látni gyógyszereiket. Ám ez a felírási igazolás már nemcsak a régi recepthez hasonló formájú lehet, hanem a háziorvos akár egy A4-es papírra is kinyomtathatja. Ez viszont csak akkor történik meg, ha a páciensek külön kérik azt. Ez a felírási igazolás azért hasznos, mert ha nincs internet vagy éppen nem működik az egészségügyi elektronikus tér, akkor is kiváltható a gyógyszer abban az esetben, ha az orvos ellátja pecsétjével és aláírásával. Azt is fontos tudni, hogy 14 év alatti személyeknek történő gyógyszerrendelés esetén mindig kötelező az orvosnak felírási igazolást papíralapon kiállítani.

- A jelenlegi helyzetben a gyógyszerek kiváltására vonatkozó szabályokkal is ildomos tisztában lenni – említette az elnök asszony. – A legfontosabb tényező, hogy ha egy ismerős készítményét készülünk kiváltani az elektronikus térből, akkor annak a tajkártyája mindenképp legyen nálunk, de szükségesek még emellett a saját személyazonosító okmányaink is. A patikák viszont nem tudnak a beteg nevén keresztül gyógyszereikre rákeresni. Az ott működő informatikai programok a törvény értelmében csak tajszámalapú keresést valósíthatnak meg. Minden felírási igazolásról csak egyszer váltható ki gyógyszer, hiába adják ezt vissza a patikában. Jobb esetben a gyógyszertárak áthúzzák vagy „kiadva” jelöléssel látják el a már felhasznált dokumentumot.

Célravezető még, hogy ha valamit nem értenek a betegek, továbbra is tartsák magukat a reklámokból ismert szlogenhez, vagyis nyugodtan forduljanak kezelőorvosukhoz és gyógyszerészükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában