A jelentkezési határidő lezárult

2020.07.28. 11:30

Zalába is érkeznek iskolaőrök – Hamarosan indul a képzés a főkapitányságon

Bő egy hónap múlva, szeptember elsején szolgálatba állnak az iskolaőrök, akik a rendőrség állományában vigyáznak majd az oktatási intézmények rendjére és békéjére, fegyver nélkül. Az ország majdnem ötszáz általános és középiskolája, illetve szakképző intézménye kérte, hogy hozzájuk is érkezzen egyenruhás szakember.

Arany Horváth Zsuzsa, Péter Árpád

A nyugalomra és a rendre a jövőben az iskolaőrök is vigyáznak majd, hiszen abban mindenki egyetért: az intézményekben nincs helye az erőszaknak Illusztráció: Schutterstock

Zalában egytucatnyi ilyen iskola lesz, a kormany.hu-n megjelent lista szerint Nagykanizsától Lentiig, Zalaegerszegtől Keszthelyig, s a helyszínek között van Sármellék, Galambok, Zalakomár, Csapi és Zalaapáti is.

– Nem kommandósokról vagy TEK-esekről van szó – fogalmazott egy, a helyzetre rálátó, de neve elhallgatását kérő zalai szakember lapunk kérdésére. – Sőt, iskolaőr csak olyan helyen áll szolgálatba, ahol ezt az intézmény és a fenntartó kérte. A kiválasztást a megyei főkapitányságok végzik, és máris számos példa van arra, hogy egy-egy iskola megjelölte, kivel szeretne dolgozni, s ha ő megfelel az előírásoknak, feltételeknek, akkor olyan ember segítheti majd a nyugalom megőrzését, akiben a közösség megbízik.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár videonyilatkozatában hangsúlyozta, a kormány eltökélt célja, hogy az oktatási intézményekben biztonság és rend legyen, ezt szolgálja az iskolai erőszak megszüntetése érdekében hozott friss törvény, amely létrehozta az iskolaőrség intézményét is.

– Abban bízunk, hogy azokon a helyszíneken, ahol az iskolapszichológusok, a szociális segítők, illetve a pedagógusok preventív munkája nem volt elegendő, az új szervezet hatékonyan fellép, és képes lesz felszámolni az iskolai erőszak minden formáját – jelentette ki a szakpolitikus. – Abban ugyanis teljes az egyetértés, hogy az iskolában nincs helye sem a tanulók egymás közötti, sem a tanulók és a pedagógusok közötti konfliktusoknak, erőszakos cselekedeteknek. Ezt meg kell szüntetni, ami hozzájárul majd a magyar oktatás sikerességéhez, eredményességéhez.

Közben múlt pénteken lezárult a jelentkezési határidő, a leendő iskolaőrök felkészítése a tervek szerint augusztus 3-án kezdődik a megyei főkapitányságokon. Akik szolgálatba állnak, vidéken havi 220, Budapesten és Pest megyében pedig 230 ezer forint járandóságot kapnak, ezen felül évi 200 ezer forint cafeteria illeti meg őket.

De ki is az iskolaőr? Ennek megfejtéséhez támpontot ad a hivatalos rendőrségi oldalon közzétett rövid leírás: „fegyverhasználati jog nélkül, kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személy, aki a rendőrség területi szervénél (megyei, Budapesti Rendőr-főkapitányság) áll munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. A tanulóknak vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi”.

Akik megfeleltek az egészségügyi, pszichológiai és fizikai-erőnléti alkalmassági feltételeknek, azok a képzés során pedagógiai és gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési, konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi modulokat sajátítanak el, ezek mindegyikéből vizsgáznak, majd egy záró számadáson is sikerrel kell teljesíteniük.

Nagykanizsán a szakképzési centrum intézményei közül ősztől a Cserháti-iskolában lép szolgálatba iskolaőr, mondta lapunknak Bene Csaba kancellár, hozzátéve, leginkább a kollégium rendjének biztosítása indokolta, hogy éljenek a lehetőséggel. Ott ugyanis korábban többször volt rendbontás, és nemkívánatos személyek is megjelentek az épület környékén.

A nyugalomra és a rendre a jövőben az iskolaőrök is vigyáznak majd, hiszen abban mindenki egyetért: az intézményekben nincs helye az erőszaknak Illusztráció: Schutterstock

– Ugyanakkor a centrum intézményeiben nincs jelen az iskolai erőszak – tette hozzá a kancellár –, a pedagógusok, az ott dolgozók eddig is kezelni tudták az esetleges konfliktusokat. A Zsigmondy-tagintézményünkben volt korábban iskolarendőr is, aki civilként vett részt a közösség életében a megelőzést segítve, és ifjúságvédelmi felelős is tevékenykedett, együttműködésük pedig a hatékony prevenciót szolgálta.

Ezt az űrt töltheti be az új szolgálat, amely ugyanúgy az intézmények nyugalmának megőrzését segíti. Bene Csaba hozzátette, bár hasznos, de nem feltétlenül iskolaőrökre van szükség, hiszen a pedagógusok és a dolgozók, akik együtt élnek a diákokkal s látják, érzékelik a napi problémákat, gyakorlatilag minden súlyosabb helyzetnek elejét tudják venni, ám persze ettől függetlenül konfliktusok bárhol, bármikor kialakulhatnak.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum két intézményébe érkezik ősztől iskolaőri szolgálat. Szabó Károly kancellár az oktatás és

nevelés nyugodt légkörét várja a változástól.

– A mi diákjainktól leendő munkahelyeiken fegyelmezett helytállást várnak, hiszen sok helyütt nagyon fontos eszközök, például orvosi műszerek gyártásában vesznek részt. A rend és a nyugodt körülmények között zajló oktatás a magas szintű tudás elsajátításához és a megfelelő munkamorál kialakításához szükséges – mondta lapunk érdeklődésére Szabó Károly. – Biztosak vagyunk benne, hogy az iskolaőr intézménye ebben segíti majd az iskoláinkat, a diákok és a tanárok pedig a segítő szándékot látják és kapják meg az újonnan érkezőkben. Az együttműködésre, a felmerülő problémák közös megoldására teszem a hangsúlyt. Jómagam is a jutalmazás, a dicséret és nem a szankcionálás pedagógiai elveit vallom, számomra is ez vált be oktatói munkám során. Minél többen bábáskodunk a felnövő nemzedék felelős magatartásának kialakítása körül, annál eredményesebbek leszünk, annál több sikert tudunk majd elkönyvelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában