megnyitó

2020.07.11. 13:59

Szombaton megnyílt a Panoráma Népművészeti Galéria Zalaegerszegen

Új szakmai műhellyel gyarapodott a megyeszékhelyen a Gébárti-tó partján álló Kézművesek Háza.

Arany Gábor

Szombaton délelőtt nyitották meg a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Panoráma névre keresztelt népművészeti

galériáját, ahol az érdeklődők a tárgyalkotó népi kismesterségekkel ismerkedhetnek meg az első lépésektől kezdve

egészen az elkészült művekig. Az épület keleti oldalán, a volt irodából a Csoóri Sándor Alap anyagi támogatásával

kialakított galéria a magyar népi textilművészet tudásátadásának színtere lesz és egyben turisztikai, idegenforgalmi

igényeket is kielégít, hangsúlyt helyezve a zalai, göcseji, hetési népi kismesterségek, ezen tájegységek motívumainak

bemutatására. Ettől a hétvégétől novemberig minden szombaton és vasárnap 11-18 óra között az egyesület

népművész mestereivel találkozhatnak a Panoráma galériában a látogatók.

Textilesműhely régóta működik az egyesület berkeiben, de ez idáig változó helyszíneken, és az igényes szakmai munkához nem megfelelő körülmények között. Erről Devecz Zsuzsi, a 38 éve alapított, napjainkban 260 tagot számláló Zala Megyei Népművészeti Egyesület titkára beszélt érdeklődésünkre. Mint mondta, a Kézművesek Háza felújításakor került szóba, hogy itt kapjanak helyet a textilesek is. Az elképzelés megvalósítását lehetővé tette, hogy a Csoóri Sándor Alap a szakmai, módszertani munka mellett immár az infrastruktúra fejlesztését is támogatja. A beruházáshoz a városi önkormányzattal szerződést kötött az egyesület ebben vállalva a műhelygaléria ötéves működtetését. A kilencmillió forintos beruházásban a valamikori földszinti irodából a ZALA-ÉP Kft. alakította ki a műhelygalériát, ahonnan a tóra nyílik kilátás, és ez adta az ötletet a névhez, így lett Panoráma Népművészeti Galéria. Ahogy Devecz Zsuzsi elmondta, ide hét közben is betérhetnek az érdeklődők megtekinteni a zalai textiles népművészet értékeit, a hét végeken pedig két-két népművész tart szakmai bemutatókat. A galériában elsősorban zalai anyagokkal lehet majd találkozni, településenként kiállítva a szőttesanyagokat.

Az egyesület működésével az elmúlt évtizedekben bizonyította, hogy akik annak idején mertek álmodni, azoknak volt hitük, bátorságuk és erejük is ezeket az álmokat megvalósítani. Ez Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg köszöntőjében. Az ide érkezők láthatják, hogy az élő népművészet, a hagyományok és értékek megmentése, továbbörökítése miként zajlik a mindennapokban, tette hozzá.

A galériaműhelyben körképet kaphatunk a népművészetről, az alkotás öröméről, az alkotó emberről és az alkotó közösségekről, ez olyan körkép, amely szebbé, gazdagabbá teszi a mindennapjainkat. Ezt Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza tárvezetője fogalmazta meg az átadás kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában