egy ideje nem működik

2020.07.20. 11:15

Szárazon a nagykanizsai szökőkút – A városközpont látványosságából elszivárog a víz

Egy ideje nem működik az Erzsébet téri szökőkút és könnyen lehet, hogy idén már nem is fog. A témával a közgyűlés is foglalkozott.

Horváth-Balogh Attila

Képaláírás: Elképzelhető, hogy ezen a nyáron már nem gyönyörködhetünk a szökőkút látványában Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az ehhez készült előterjesztésből kiderül: a szökőkút a tér 2012-es átépítésének keretében készült el pályázati forrás igénybevételével, üzemeltetését a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. megbízása alapján a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. végzi. A társaság idén januárban jelezte, hogy feltöltés után elszivárgott a víz a szökőkút medréből. A téliesítés előtt, 2019 októberében víztartási tesztet végeztek, s a vizsgált 4 nap alatt közel 17 köbméternyi víz tűnt el a mederből. De nem ez az egyetlen „baja” a szökőkútnak: a mederfenék észak-déli irányban, nagyjából a középvonal mentén megemelkedett és az átmérő teljes hosszában megrepedt. A jelzést követően a polgármesteri hivatal bevonta a szökőkút tervezőjét is a vizsgálatba. Készült is egyfajta műszaki megoldásjavaslat, 7,8 millió forintos költségvetéssel. Az említett problémák miatt a idén tavasszal már be sem üzemelték a szökőkutat, hiszen a működéshez a felmerült hibák kijavítására van szükség. Ezért került most a közgyűlés elé az ezzel kapcsolatos előterjesztés, mely szerint a szükséges forrást a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátása előirányzatból lehetne biztosítani.

Elképzelhető, hogy ezen a nyáron már nem gyönyörködhetünk a szökőkút látványában Fotó: Szakony Attila

A közgyűlésen dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! frakcióvezetője határozati javaslat-módosítást terjesztett elő, melynek értelmében a mostaninál részletesebb munkaanyag jönne vissza a képviselők elé az augusztusi soros közgyűlésre, mely többek között kitérne a kivitelező személyére, illetve arra, hogy esetleg érvényesíthető-e vele szemben jogorvoslat.

A szökőkút, amikor még működött Fotó: Archíb

Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint amennyiben ezt a módosítást elfogadják, nagy valószínűséggel idén már nem fog működni a szökőkút. Úgy vélekedett: a módosító javaslat politikai támadás előkészítése, pedig a felújításhoz szükséges forrás rendelkezésre áll, csak el kell végezni a munkát.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) is azt javasolta, mivel a városközpont egyik fontos látványosságáról van szó, történjék meg mielőbb a felújítás, ettől még az anyagra visszatérhetnek augusztusban.

Dr. Fodor Csaba hozzászólásában jelezte: nem érti, hogyan lehet ez politikai ügy, szerinte ha a javítás költsége „behajtható” a kivitelezőn, akkor ez történjen meg.

Szabó Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzászólásában azt mondta: szülessen tartós megoldás, nem a gyorsaság a legfontosabb szempont. A műszaki mellett szintén a jogi felülvizsgálatot is szorgalmazta. A közgyűlés végül az említett módosításokkal fogadta el a határozati javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában