Gyaloglás a lankákon

2020.07.20. 07:00

Közel másfél százan vettek részt a negyedik forrástúrán Nagybakónakon

A dél-zalai település természeti kincsei, szőlőhegyei és lankái között kalandoztak szombaton a negyedik alkalommal megszervezett forrástúra indulói. A vidám feladatokkal tűzdelt programon bő 15 kilométert tettek meg a túrázók.

Benedek Bálint

Készül a vacsora. Árok Lászlóné (jobbra) és Korcz Dénesné Kovács Tamással

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményre az ország számos pontjáról érkeztek vendégek, de a környező települések túrázói között is népszerű a helyszín. A közel 150 nevező a falu határában található Eszperantó-forrásnál lévő energiaparkból indult. Kovács Tamás polgármester elmondta: a gyaloglók a Szálka-, majd az Öreg-hegy érintésével az újudvari tévé­toronyig mentek, majd vissza kiindulópontjukhoz.

– Célunk a környék természeti értékeinek bemutatása, hiszen a szőlőhegyek öleléséből kivételesen szép látvány tárul a látogatók elé – fogalmazott a településvezető. – A forrás területén három energiavonal halad keresztül. A régi korok emberei a természettel sokkal szorosabb kapcsolatot tartva jól ismerték bolygónk energiáit. A területen bemért energiamezőket Szent György-vonalaknak nevezik, melyek bizonyos hiedelmek szerint különleges kisugárzásukkal erősítik az immunrendszert.

Készül a vacsora. Árok Lászlóné (jobbra) és Korcz Dénesné Kovács Tamással
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A látogatók kényelméért nemrég a település saját forrásból, társadalmi munkában felújította a kültéri bútorokat. Kovács Tamás hozzátette: a kivételes összefogásnak köszönhetően, helyi és környékbeli vállalkozók segítségével több új elemmel, például szalonnasütő hellyel bővült a terület.

A túra vidám feladatairól Szabó Erika és Furdán Viktória gondoskodott. Túlnyomórészt ügyességi kihívások szerepeltek a programban, mint például íjászat, volt téglákon keresztüli mocsárjárás, de a település történetével kapcsolatos kvízkérdésekre is válaszolni kellett.

Az indulók élvezték a kihívásokkal teli túrát. Sokan öt órán át gyalogoltak, a festői környék ámulatba ejtette őket. A Nagybakónakon élő Farkas Szabolcs és családja néhány hete tért haza Afrikából. Az önkéntesen vállalt karatén után alig várták, hogy „kiszabadulhassanak” a szabadba. A családfő elárulta: gyakran sétálnak a téli Mátrában, többször indultak SpartanRace viadalokon, ezért szívesen vállalták, hogy szűkebb pátriájukat is megismerik. Szerinte ezt a vidéket mindenkinek fel kellene fedeznie, hisz a zalai lankákon kanyargó útvonalak örök élményt jelentenek. Így volt ezzel a közeli Nagykanizsáról érkező Takács Barnabás, Vándorfi Gabriella, Mózes János és Szabó Melinda is. Ők a feladatok közül a traktorhúzást élvezték a legjobban, s bár alaposan elfáradtak, a táj szépsége mindenért kárpótolta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában