a kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket

2020.07.24. 20:36

Jelenleg kiváló a vízminőség a nyugat-balatoni strandokon is

Bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, de jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket – közölte Gál Lajos, Gyenesdiás (független), valamint Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere az MTI-vel pénteken.

MTI

Balatonfenyves, 2019. június 10. Egy kisfiú játszik a vízben a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Arról számoltak be, hogy a Balaton foszforral terheltebbnek számító nyugati medencéjének valamennyi strandján kiváló jelenleg is a vízminőség. Kéthete megjelent a vízfelszínen az egyébként jó vízminőséget jelző zöld alga, de a szeles időjárásnak köszönhetően az is eltűnt. A „kellemetlenebb” kék alga jelenlétét nem tapasztalták.

Gál Lajos elmondta, a vízminőséget hetente ellenőrzik, részben az önkormányzat költségére. A legutóbbi, hét elejei eredmények is merősítették, hogy nagyon jó a vízminőség, és eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra allergiás reakcióra.

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz. Az elmúlt napok szeles időjárása kedvezett a vízminőségnek, de mint mondta, szélcsendesebb időszakokra is akadt ötletük. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában