a biztonságos közlekedésért

2020.07.31. 14:00

Áthúzva a telefon és a fülhallgató – Figyelmeztető jelzések jelentek meg Nagykanizsa egyes gyalogosátkelőinél

Nézz körül, áthúzott okostelefon és fejhallgató. A város nagy forgalmú kijelölt gyalogosátkelőinél az elmúlt napokban figyelmeztető szimbólumokat és feliratokat festetett fel a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.

Benedek Bálint

Miszlai Ákos (balra) és Szabó István a feltűnő, élénksárga színnel a gyalogátkelőhelyekhez festett szimbólumokkal Fotó: Benedek Bálint

Csütörtökön pedig a Nagykanizsai Rendőrkapitányság előtti gyalogátkelőhelynél a rendőrség képviselője és a városüzemeltető vezetője sajtótájékoztatón beszélt a piktogramok jelentőségéről.

Szabó István, a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: az ötlet Berta Krisztiántól, az Éljen Városunk! Egyesület önkormányzati képviselőjétől származott, aki más magyar városokban látott különféle szimbólumokat a zebráknál.

– A közös gondolkodást tettek követték, vagyis a három festősablont egy kanizsai dekorációs műhely elkészítette, míg a helyszínek kijelölésében a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közreműködött – folytatta. – Első ütemben több mint negyven kijelölt gyalog­átkelőhelynél jelentek meg ezek a festett élénksárga jelzések. Oktatási intézmények zebráinál, illetve az elmúlt időszak baleseti helyszínein figyelmeztetjük így a gyalogosokat. A jövőben olyan úttest- és járdacsatlakozásnál is felfestünk néhány piktogramot, ahol ugyan nincs zebra, ám a forgalom jelentős. Abban bízunk, hogy az úttesten való áthaladáskor fülhallgató és mobiltelefon használatának mellőzésével, valamint a fokozott körültekintéssel a jármű-gyalogos konfliktusok, balesetek száma csökkenthető lesz.

Miszlai Ákos (balra) és Szabó István a feltűnő, élénksárga színnel a gyalogátkelőhelyekhez festett szimbólumokkal Fotó: Benedek Bálint

A szimbólumok alkalmazásával a rendőrség is egyetért. A helyszínen a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának ve­zetője, Miszlai Ákos rendőr alezredes hozzátette: csak Nagykanizsán az elmúlt három és fél évben 56 gyalogosbaleset történt, ebből 36 eset kijelölt gyalogátkelőhelyen. Ezért meg kell ragadni minden olyan újítást, innovatív lehetőséget, illetve forgalomtechnikai megoldást, amellyel ezt elősegíthetik. Remélhetőleg a látványos piktogramok segítségével visszaszoríthatók lesznek a figyelmetlenségből származó balesetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában