Alkotó és fejlesztő meseterápia

2020.07.29. 11:30

A koronavírus adta az idei mesetábor témáját

Idén is megrendezték a Göcseji Falumúzeumban a gyermekek körében közkedvelt mesetábort, a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület szervezésében és a zalaegerszegi Napfonat Műhely támogatásával.

Matyovszky Márta

Gaál Annamária frissítőt kínál a gyerekeknek

A néhány napja lezajlott program keretében összesen 17 gyermek vett részt a speciális táborban, közülük többen már harmadszorra, ami a szervezők hozzáértését, lelkesedését, eredményességét igazolja.

Gaál Annamária frissítőt kínál a gyerekeknek

A mesetábor tematikáját ezúttal kézenfekvően az egészségügyi veszélyhelyzet, a koronavírus-járvány adta, ezért a tábor alatt szóba került meseszövegek feldolgozásakor fókuszba került a betegség és egészség kérdésköre, a megelőzés és gyógyulás folyamata.

Az alkotó-fejlesztő metamorphoses meseterápiára épülő mesetáborban az egylényegű világképet tükröző népmeséken keresztül a gyerekek megtapasztalhatták a világ működésének rendjét, s azt is, ha megfelelően kapcsolódnak ehhez az egységhez, akkor képessé válhatnak saját maguk, de akár az őket körülvevő közösség megsegítésére is, ha a környezetükben egyensúlyvesztést tapasztanak.

Szívbéli fazekas csuprok és „égig érő” rajzok

A természet kínálta gyógynövények, „égig érő fák”, és az éltető forrásvíz mellett nagy hangsúlyt kapott ebben a folyamatban a szeretet áramoltatása is. Annak megtapasztalása, hogy az egymás iránti odafigyelés és önmagunk elfogadása legyőzhet szinte minden akadályt.

Az átélt élmények összegzésekor abban minden táborlakó egyetértett, hogy jövőre újra, ugyanitt találkoznak majd. A tábort a hagyományoknak megfelelően ezúttal is Kissné Gaál Zsuzsanna meseterapeuta és Gaál Annamária Erdélyből származó zalai keramikus vezette.

A zalaegerszegi falumúzeumban rendezett tábor résztvevőinek csoportképe Fotók: Matyovszky Márta

A pethőhenyei székhelyű, öt éve működő Tarsoly egyesület célja a társadalmi szolidaritás kiépítése és a határon túli magyarság, azon belül szűkebb értelemben az erdélyi Mezőség oktatási, közművelődési, gazdasági és közösségi életének modernizációja.MM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában