Nemzeti mintaházprogramot valósítanak meg

2020.06.09. 07:00

Oktatási projekteket terveznek közösen – Együttműködési megállapodást írtak alá Zalaegerszegen

A megyeszékhelyi szakképző centrum központja adott otthont a stratégiai együttműködést biztosító ceremóniának, amellyel a felek hosszú távon terveznek közös oktatási projekteket.

Arany Horváth Zsuzsa

Szunyogh Valéria, Szabó Károly, Gyutai Csaba és Vizlendvai László az együttműködési megállapodás aláírása előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A kutatás-fejlesztés és a hazai épített környezet fenntarthatósága jegyében a zalai intézmények tanműhelyként is használhatják az ÉMI minősítő-ellenőrző laborjait, és szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki az oktatás és az építési szakterületek között. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményét, az 50 éves ÉMI-t Gyutai Csaba mutatta be a jelenlévőknek. A 110 mérnököt foglalkoztató állami szervezet anyagvizsgálatot, műszaki ellenőrzést, tanúsítványkiadást végez, mérnöki szolgáltatást nyújt. Részt vesz a paksi atomerőmű korszerűsítési munkálataiban (betontechnológiai program), ahogy a hazai kastélyok felújítási folyamatában is, valamint a Budai Várat érintő Hauszmann-terv megvalósításában. Az ÉMI szorgalmazza a korszerű anyaghasználatot és a tervezési innovációt. Ez utóbbi hívta életre azt a nemzetközi házépítő versenyt, amelynek produktumait bécsi előkép alapján egy házparkban kívánják bemutatni, ahol megvalósítják a nemzeti mintaházprogramot, mondta Gyutai Csaba, a szentendrei székhelyű ÉMI Kft. vezérigazgatója.

Szunyogh Valéria, Szabó Károly, Gyutai Csaba és Vizlendvai László az együttműködési megállapodás aláírása előtt Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A most létrejött megállapodás révén a budapesti és a miskolci után a zalai szakképzésben részt vevő diákok profitálhatnak az ÉMI égisze alatt megvalósuló építőipari fejlesztésekből. Szabó Károly, a ZSzC kancellárja a szerződés aláírása előtt elmondta, a zalaegerszegi, keszthelyi, lenti szakképzés mellett ősztől technikumi képzési formát is kínálnak az érdeklődő fiataloknak, továbbá a felnőttképzésre is kiterjed a tevékenységük. Az ehhez szükséges jogszabályok megjelenése után mindkét ágazatban számítanak az ÉMI nyújtotta lehetőségekre, de a tanárok, szakoktatók korszerű ismereteinek bővítését célzó továbbképzésekhez is szeretnének innovatív segítséget kapni.

Az építőipar anyaghasználata, technológiája folyamatosan újul meg, ezzel lépést kell tartani a képző intézményeknek is. A diákjaik éppen ezért vesznek részt nemzetközi versenyeken, hogy megismerjék a modern trendeket, hangsúlyozta a kancellár.

A megállapodást Gyutai Csabán és Szabó Károlyon kívül aláírta Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója és Szunyogh Valéria gazdasági vezető (ZSzC) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában