Mi lett volna, ha másként alakul?

2020.06.23. 11:00

Novelláskötet jelent meg Trianon századik évfordulójára

Mi lett volna, ha másképpen alakul Trianon? Erre a kérdésre keresi a választ az önkormányzat támogatásával a 100. évfordulóra megjelent novelláskötet, amelyet a Hévíz irodalmi folyóirat gondozott.

Péter Árpád

A Nézzünk bizakodva a múltba! – alternatív Trianon című kiadványt Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztette, szerzői között pedig a kortárs irodalom jelesei szerepelnek, Ablonczy Balázstól Egressy Zoltánon át Zoltán Gáborig. Amint azt a két redaktor hangsúlyozza, unásig ismert közhely, hogy a történelemben nincsen „ha”, ám az irodalomban van, sőt, a művészet ezen ága csupa fikció, képzelgés, játék, ezért a trianoni diktátum 100. évfordulója előtt a művészeti folyóirat szerkesztői arra kértek tizenegy szerzőt, hogy rugaszkodjanak el a makacs tényektől, és írjanak olyan novellát, melyben az országcsonkító döntés valahogy másként alakul.

A történetekben felbukkan például Lenin, Esterházy Péter, Drakula és Ady Endre is, a szerzők pedig a valódi történelmet kényük-kedvük szerint alakították, gyúrták, faragták.

Fikció és történelem. Tizenegy szerző játszott el a gondolattal, alakulhatott
volna-e másképpen Trianon Fotó: ZH

– Városunk, önkormányzatunk számára kiemelten fontos a kultúra, ezért is támogatjuk jó szívvel a művészeteket, így az irodalmat és a folyóiratot is – fogalmaz Papp Gábor polgármester. – Trianon 100. évfordulójára pedig méltó és különleges módon akartunk emlékezni, ennek jegyében született meg egy szabadtéri kiállítás a Festetics téren, illetve ez az izgalmas irodalmi vállalkozás, amelynek részben az ismeretterjesztés, részben pedig a múlt újra- vagy inkább továbbgondolása a célja.

Ezek is érdekelhetik