közleményben tájékoztattak

2020.06.03. 09:00

Zala megyei közgyűlési döntések – Módosult a költségvetés

A koronavírus- járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben továbbra sem ülésezhetett a megyegyűlés. A testület feladat- és hatáskörét gyakorló elnök, dr. Pál Attila közleményben tájékoztatott a június 2-án hozott döntéseiről. Mint írta, a közgyűlés képviselői és nem képviselő bizottsági tagjai az előterjesztéseket előzetesen kézhez kapták, észrevételeiket, módosító indítványaikat pedig megküldhették a közgyűlés elnökének.

ZH

Dr. Pál Attila: A megyei elismerések száma 11-ről 9-re csökkent, 2021-től valamennyi díjból egyet adunk át Fotó: ZH Archívum

Dr. Pál Attila a hét előterjesztés közül hatban döntött. A kivétel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 2019-es tevékenységéről szóló előterjesztés volt. Ezt a veszélyhelyzet megszűnése után újra a testület elé viszik, hogy a képviselők személyesen feltehessék kérdéseiket az igazgatóság illetékes munkatársának. Ezért határozati javaslat nem szerepelt az előterjesztésben.

A közgyűlés elnöke elfogadta a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2019-es működéséről szóló beszámolót. Az alapítvány eredményes évet zárt tavaly, amit az is alátámaszt, hogy december 6-án az Év Vállalkozója Díj átadási ünnepségén elismerésben részesült, a díjat az alapítvány kuratóriumának elnöke, Pácsonyi Imre vette át Varga Mihály pénzügyminisztertől és Tolnay Tibortól, a VOSZ elnökétől, emlékeztetett dr. Pál Attila.

Az M9 Térségi Fejlesztési Tanácsban az érintett megyei önkormányzatokat ketten képviselik, a közgyűlés elnöke mellett a képviselő-testület által delegált tag. A Zala Megyei Önkormányzat részéről Pácsonyi Imre alelnököt delegálták a tanácsba.

Döntés született a Zala Megyei Önkormányzat 2020-as költségvetési rendeletének módosításáról is. Elfogadásakor az önkormányzat és a hivatal 2020-as bevétel-kiadási főösszegét 629.523 ezer forintban határozták meg. A változtatás eredményeként a főösszeg 805.211 ezer forintra módosult, miután az önkormányzat újabb hat pályázat elnyeréséről kapott tájékoztatást, ebből három a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) kerékpár­út-fejlesztést tartalmaz, három pedig a határ menti szlovén és horvát együttműködési programban valósul meg.

Dr. Pál Attila: A megyei elismerések száma 11-ről 9-re csökkent, 2021-től valamennyi díjból egyet adunk át Fotó: ZH Archívum

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2020. március 23-án írta ki az idei, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására szóló pályázati felhívását, melyre a megyei önkormányzat benyújtotta pályázatát. A felhívás célterülete a „nemzeti értékeket (települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárban szereplő nemzeti értékeket és hungarikumokat) bemutató és népszerűsítő rendezvények megvalósítása. A pályázat alapján 2021. február-áprilisban tartanak egy kétfordulós vetélkedőt, melyet általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákoknak hirdet meg az önkormányzat, bevonva Lendva környékét is. A pályázatot 3.461.800 forintos költségvetéssel nyújtották be.

A megyei kitüntető cím és díjak alapításáról, adományozásáról szóló rendelet is módosult, ennek eredményeként a megyei elismerések száma 11-ről 9-re csökkent, 2021-től valamennyi díjból egyet adnak át. A közgyűlés elnöke a vonatkozó rendeletben előírt előkészítő bizottság javaslata alapján határozott a tizenegy 2020-as kitüntető cím és díj adományozásáról is, ezeket a megyei közgyűlés ünnepi ülésén adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában