Közösségi munkában

2020.06.30. 10:00

Kiállítótermet alakítanak ki a mozi egykori gépházából Nován

Kiállítótermet hoz létre a Gönczi Ferenc Művelődési Otthon két évtizede használaton kívüli egyik helyiségéből az önkormányzat. Az egykori mozi vetítőgépeinek kis termét szombaton közösségi munkában takarították ki.

Gyuricza Ferenc

Az ötletgazda, Szalay Cecília és Németh József polgármester az egyik régi mozigéppel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az eredeti elképzelés szerint már a nyár közepén használatba szerették volna adni a termet, ám akkor még más funkcióval. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, s ahogy a göcseji település rendezvényeit el kellett halasztani, úgy a közösségi munka is tolódott.

– Azt terveztük, hogy az aratónapok idejére hangulatos kávézót alakítunk ki az egykori gépteremből, hiszen ahhoz kis erkélyrész is tartozik – mondta Szalay Cecília önkormányzati képviselő, a projekt ötletgazdája. – Úgy gondoltuk, a művelődési otthon nagytermében, ami egykor maga a moziterem volt, folkkocsmát tartunk, s ahhoz kapcsolódott volna az alkalmi kávézó. Hosszú távú tervként pedig egy mozizással, illetve novai filmes emlékekkel kapcsolatos kiállítóterem berendezéséről is beszélgettünk.

Az ötletgazda, Szalay Cecília és Németh József polgármester az egyik régi mozigéppel
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Szalay Cecília hozzátette, ahogy a környező nagyobb településeken, úgy Nován is rendszeresek voltak a filmvetítések. Emlékei szerint heti egy alkalommal, egészen a kilencvenes évek elejéig működött a mozi a településen, de külön matiné-előadásokat is szerveztek a téli és a tavaszi szünetek idejére.

– A gépházban két régi vetítőgépet találtunk, az egyik a felirata szerint 1966-ból való, s közel tízezer munkaóra van mögötte – folytatta a képviselő. – Emellett előkerült egy régi filmtekercs, valamint plakátokra, jegyekre, jegyzőkönyvekre, egyéb dokumentumokra is rátaláltunk. Ezekből szeretnénk állandó tárlatot berendezni, ami kiegészítené a helytörténeti gyűjteményünket. A gépháznak az utcáról nyíló külön feljárója és bejárata van, így az sem okoz gondot, hogy el tudjuk különíteni a kettőt egymástól – mondta.

Németh József, a település polgármestere szerint a novaiak támogatták a kiállítóterem ötletét, és már többen ajánlottak fel otthonukban őrzött régi tárgyi emléket a tárlat berendezéséhez. A szombati közösségi munkában azonban viszonylag kevesen vettek részt, ám a képviselő-testület tagjai ennek ellenére eltökéltek abban, hogy megvalósítják tervüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában