Dél-Zala kincseinek tárháza…

2020.06.22. 11:30

A koronavírus miatti szünet után ismét megnyithatta kapuit a termelői piac Újudvaron

Még egy fővárosi, forgalmas termelői piacnak is becsületére válna az a háztáji ízekből, kézműves remekekből álló árubőség, amellyel szombaton várták a településre látogatókat.

Szabó Zsófia

Jakab Sándor polgármester a különleges dekorációs díszeket készítő Tulezi Renátával Fotók: Szakony

Fotó: Szakony Attila

A község (egyik) büszkesége a Dél-Zala Kincsei Termelői Piac, ami minden hónap harmadik szombatján autentikus, ám modern környezetben, a legkiválóbb élelmiszerekkel és ízléses, kézzel készített dekorációs tárgyakkal invitálja a vevőket. Jakab Sándor polgármester jelezte: nagy öröm mindannyiuk számára, hogy a koronavírus miatti szünet után ismét megnyithatta kapuit a piac. Nemcsak a termelők és a kézművesek, a vásárlók is nagyon várták már: ezt tükrözi a rekord­számú érdeklődő.

Jakab Sándor polgármester a különleges dekorációs díszeket készítő Tulezi Renátával Fotók: Szakony

– A személyes megjelenés mind az eladók, mind a vásárlók részéről szükséges ahhoz, hogy valóban azt vegyék meg, amit szeretnének, attól, aki előállítja a terméket. Az áru nem utazik sokat, közvetlenül a termelőtől frissen érkezik hozzánk. Az a zöldség vagy gyümölcs, amelyet tegnap vagy ma reggel korán szedtek egy falusi kiskertben, és elhoztak a piacunkra, már néhány óra alatt a vásárló asztalára kerülhet. Így van ez a feldolgozott termékekkel, a hentesárukkal, tejtermékekkel, mézzel, száraztésztával, mustárral és valamennyi helyi termékkel. A kézművesek portékáit is valamelyik dél-zalai településen készítették ügyes kezű emberek. A termelői piacunkon árult termékek kiváló minőségét igazolja, hogy a vásárlók visszatérnek, és keresik a már megszokott termékeket, és újra vásárolnak belőlük – fogalmazott Jakab Sándor. Elmondta: a Dél-Zala Kincsei nevet azért adták a piacnak, mert elsősorban Dél-Zalában, Muraföldén élő és dolgozó őstermelők és kézművesek számára biztosítanak értékesítési lehetőséget. Hozzátette: a kormány támogatásával a térségben egyre több településen nyílnak termelői piacok azért, hogy a helyben előállított termékek piacra jutását segítsék és az egyre tudatosabban gondolkodó vásárlók igényeit kielégítsék.

A helybeliekkel és a távolabbról érkezett vásárlókkal zsúfolásig megtelt a piac. A kanizsai Méhes Krisztina a termelői piac egyik lelkes látogatója.

Az újudvari termelői piac gazdag standjai sok vevőt csábítottak

– Olyan házias ízű, kiváló minőségű termékek vannak a piacon, amelyek sehol másutt nem kaphatóak. Beleteszik szívüket-lelküket a termelők a portékákba. Azt is szeretjük az újudvari piacon, hogy vásárlás közben sok jó szót, kedvességet kapunk – mondta a hölgy.

Házi mustár, gobelin, man­galicakolbász, aszalt gyümölcs, tyúktojásból készült száraztészta, ordakrém, nagyi darálós keksze: szinte lehetetlen felsorolni a gazdag termékkínálatot. De nem csak megszokott ízek, különlegességek is voltak. A szepetneki fürjfarm fiatal „gazdái”, Kovács Marianna és Jáni Richárd tojáskülönlegességeket is hoztak.

 

– A fürjtojás egészséges, számos pozitív élettani hatása van. Pozitív a fogadtatás, a vásárlók nyitottak az új ízekre – mondta Jáni Richárd.

Helybéli, ügyes kezű termelőkből sem volt hiány a pi­acon. Az újudvari Rakos Judit a „napsugár ízeit” hozta el a vá­sárlóknak. Olyan egyedi szörp- és lekvárkülönlegességeket, amelyekről a sokat tapasztalt háziasszonyok is alig hallottak. A termékei hírből sem ismernek ízfokozókat.

– Nem csak a hagyományos ízekhez, például a barackhoz ragaszkodnak az emberek. A különleges gyümölcsökből készült lekvárokat is keresik. A jostalekvár neve például sokak számára ismeretlen. De amint megkóstolják, s megérzik benne a tiszta gyümölcs, a feketeribizli és az egres ízét, máris megszeretik – mondta a termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában