jobb az elővigyázatosság

2020.05.15. 14:00

Az „unokázós” csalókkal Zalában is vigyázni kell!

Unokázós csalók próbálkoztak az elmúlt napokban megyénkben több településen, és sajnos volt, ahol sikerrel jártak.

Arany Gábor

Az év első hónapjait jellemző nyugalom után hirtelen feltűnő aktivitást mutattak Zala megyében az úgynevezett unokázós csalók. Erről számolt be érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője. Mint elmondta, május első hetében Nagykanizsán egy ismeretlen fiatal férfi telefonon felhívott egy idősebb nőt. Az unokájának adta ki magát, s arra hivatkozott, hogy közlekedési balesetet szenvedett, emiatt azonnal anyagi segítségre van szüksége. A trükkel egymillió forintnál többet csalt ki, a pénzért egy ismerősét küldte el. Hasonló történettel csaptak be Zalaegerszegen is egy idősebb asszonyt, tőle is egymillió forint körüli összeget vitt el az „unoka” által küldött futár.

Mindezeken túl négyszer próbálkoztak a csalók még Zalaegerszegen, és hasonló számban Keszthelyen is, de ezekben az esetekben felsültek, mert a felhívottak nem hitték el a történetüket. A csalók találomra hívnak fel telefonszámokat, előszeretettel vonalas készülékeket, mert azokat jobbára az idősek használják.

Ügyesen irányítva a beszélgetést elhitetik a felhívottal, hogy a rokonával beszél, és az esetleg szokatlannak talált hangra is van magyarázat. Minden esetben valamilyen rendkívüli helyzetre (balesetre, kórházi kezelésre) hivatkozva kérnek pénzt. Rákérdeznek arra is, hogy menynyivel tudna gyorsan segíteni a „nagyi”, majd a pénzért ismerőst, barátot küldenek, hiszen az „unoka” bajban van, és nem tud menni, így nem kelt gyanút az idegen felbukkanása...

Tóth László: Ellenőrizzék a telefonhívást! Fotó: Arany Gábor

Az alosztály vezetője elmondta, hogy trükkös tolvajok is próbálkoznak. Zalaszántón egy idősebb emberhez kopogtattak be azzal, hogy a háza előtt az áramszolgáltató munkásai dolgoznak az oszlopokon, és meg kellene nézni valamit. Ezzel az ürüggyel csalták ki a házából, és amíg őt kint szóval tartották az állítólagos munkások, addig társuk besurrant a házba és ellopott 130 ezer forintot. Az alosztályvezető néhány alapvető szabály betartására is felhívta a figyelmet.

Ha valakitől segítséget kérnek, azonnal ellenőrizze a hívást! A csalók azt használják ki, hogy a veszélyhelyzet miatti pánikban az idős ember még kevésbé lesz gyanakvó, de bármennyire is sürgeti a segítséget az „unoka”, szánjanak rá időt, és hívják fel az általuk ismert számon azt, aki a segítséget kéri, vagy akire a telefonáló hivatkozik. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, amire csak a valódi rokon tudhatja a választ. Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni, mert nincs az a helyzet, ahol a pénz ne várhatna egykét órát vagy napot. Ne árulják el, hogy otthon mennyi pénzt tartanak, és ne beszéljenek idegenek előtt magánügyeikről. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt, mert se hivatalos személyek, se a közüzemi szolgáltatók dolgozói nem kérnek pénzt. Ha az ismeretlenek valamelyik szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, kérjék el igazolványukat, s a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék is ezt. Gyanús személyek látogatásakor pedig jegyezzék meg személyleírásukat és az autójuk rendszámát!

Ezek is érdekelhetik