külföld

2020.05.06. 16:53

Szlovéniában az országos szerológiai vizsgálat szerint 2-4 százalékos a fertőzöttség

A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában – derült ki az ottani válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI

Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 – különböző korú és más-más régiókból származó – személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat – hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette: a vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

Szlovéniában egy nap alatt hárommal – feleannyival, mint egy nappal korábban-, 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

Ezek is érdekelhetik