Koronavírus Zalában

2020.05.08. 09:00

Orvosi ellátások új rendben Lentiben

Ózongenerátor teszi biztonságosabbá a napi munkát és a környezetet egyaránt a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézetben, ahol erről dr. Fekete Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke számolt be.

Korosa Titanilla

A hagyományos higiénés eljárásokon túl immár ózongenerátort is használnak fertőtlenítésre a rendelőintézet helyiségeiben, mondta el dr. Fekete Zoltán, bemutatva a készüléket

Fotó: Korosa Titanilla

– Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór – magyarázta dr. Fekete Zoltán. – Az ózongenerátor környezetbarát, az ózonkezelés pedig elterjedt, széles körben alkalmazott légtisztító eljárás orvosi rendelőkben és lakásokban is. Jelen járványügyi helyzetben rendelőink fertőtlenítéséhez, tisztán tartásához alapvető kellék a hagyományos higiénés eljárásokon túl. Az eszközt rendelőről rendelőre visszük, és fél órát kell működtetni minden helyiségben a rendelési idő után. Tekintettel a vírushelyzetre, a rendelőintézet eddigi óvintézkedésein túl használjuk az ózongenerátort, amelyet Horváth Csaba, illetve a Lenti Különleges Műszaki Mentők felajánlásaként kaptunk – mondta.

A hagyományos higiénés eljárásokon túl immár ózongenerátort is használnak fertőtlenítésre a rendelőintézet helyiségeiben, mondta el dr. Fekete Zoltán, bemutatva a készüléket
Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Fekete Zoltán arról is tájékoztatott, hogy május 4-től a különböző ellátások milyen feltételekkel érhetők el a rendelőintézetben.

– A fogászati ellátások feltétele a telefonos előjegyzés – mondta. – Az időpont biztosítása után kereshetik fel a fogászati rendelést a páciensek. A járvány mérséklése, megelőzése érdekében napi 3 órában, legfeljebb óránként 4 beteg ellátása történhet meg, míg bizonyos fogászati beavatkozások kizárólag negatív koronavírusteszt birtokában hajthatók végre. A vonatkozó kormányrendelet alapján a járóbeteg-szakellátások és diagnosztikai vizsgálatok – röntgen, ultrahang – szintén előjegyzés alapján történhetnek. A telefonos konzultáción dönt a szakorvos arról, hogy van-e további teendő, szükséges-e újabb távkonzultáció, esetleg személyes szakvizsgálat. A járóbeteg-szakrendelések szintén meghatározott időben és számban fogadhatják csak a betegeket, 4 pácienst óránként. A fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati szakvizsgálatok, valamint az ultrahangvizsgálatok csak negatív teszteredmény esetén végezhetők el. A betegfelvétel előtt a pácienseknél lázat mérnek, előírt a kézfertőtlenítés, valamint hat kérdésre kell válaszolni, illetve a betegek a rendelőintézetet kizárólag védőmaszkban kereshetik fel. Mindehhez kérjük a páciensek megértését, hiszen a vírusfertőzés továbbterjedésének megakadályozása közös érdekünk – szögezte le.

A szakorvos arról is szólt, hogy a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet is bekapcsolódik az országos koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramba.

– Elindultak az országos reprezentatív koronavírus-szűrő vizsgálatok a négy orvosképző egyetem koordinálásával – közölte dr. Fekete Zoltán. – Régiónkban a Pécsi Tudományegyetem irányítja a mérést, és munkatársaink közreműködésével Lentiben a rendelőintézet lesz az egyik tesztelési helyszín. A KSH segítségével kiválasztott résztvevők levélben vagy telefonon felkérést kaptak az egyetemektől. Lentiben 11-én végzik el a szűréseket. A vizsgálatra érkezőket a főbejáratnál fogadjuk, míg a mintavétel az épület földszintjén, a tüdőgyógyászat rendelőiben történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában