Óvodai sportpályát, a belterületi utak felújítását és turisztikai attrakciókat terveznek

2020.05.28. 17:30

Mozgalmas időszak előtt állnak Újudvaron

A megye legnagyobb, közös önkormányzati hivatali székhelytelepülésén a járvány előtti és alatti időszakban sem állt meg az élet. Több fejlesztést, beruházást terveznek, amelyek jóvoltából nem csak modernebb, de komfortosabb is lesz a község.

Szabó Zsófia

Jakab Sándor polgármester a felújításra váró Ifjúság utcához vezető útszakaszt mutatja

Fotó: Szabó

A tervezett fejlesztéseket Jakab Sándor, Újudvar polgármestere ismertette. Jelezte: több területet, köztük a közlekedést és a turizmust érintik a majdani, pályázati támogatásokhoz (is) kötött beruházások. Így például újabb, nagyszabású útjavításra kerülhet sor, a Magyar falu program jóvoltából.

Jakab Sándor polgármester a felújításra váró Ifjúság utcához vezető útszakaszt mutatja
Fotó: Szabó

– Minden ötezer fő alatti település polgármestere örül annak, hogy a magyar kormány a kistelepülések felzárkóztatására létrehozta a Magyar falu programot – hangsúlyozta Jakab Sándor. – A százszázalékos állami támogatás nagy segítséget jelent minden falu életében, hiszen olyan célterületekre összpontosul, amelyek fejlesztése már régóta időszerű minden falu életében. A program keretén belül tavaly nem kapott támogatást Újudvar, mert voltak nálunk rászorultabb falvak is a térségben. A döntést természetesen elfogadtuk, hiszen községünkben az elmúlt tíz évben sok jelentős, a lakosság komfortérzetét növelő beruházás valósult meg. Ebben az évben viszont már szeretnénk folytatni a közútjaink rendbetételét, ezért az említett program keretében pályázatot adtunk be a belterületi utak felújítására. Amennyiben támogatásban részesülünk, akkor az Ifjúság utcához vezető útszakasz, valamint az Ország út egy része is megújulhat, aszfaltozással: 345 méter hosszan, mintegy 27,5 millió forintból – összegezte Újudvar első embere.

Jakab Sándor hozzátette: az útépítés mellett más tervek is szerepelnek a fejlesztési koncepciójukban.

– Van egy szép óvodánk, amelynek fenntartása és fejlesztése számunkra mindennél fontosabb, ezért amit lehet, meg is teszünk érte. Örülünk annak, hogy céljaink megegyeznek a kormányzat elképzeléseivel is, miszerint a kistelepüléseken a fiatalok helyben maradása érdekében az óvodák, bölcsődék építésére, fejlesztésére nagy hangsúlyt kell fektetni. A közelmúltban értesültünk arról, a kormány úgy döntött, hogy az „Irány a pálya program” keretében óvodánk udvarában az országban elsők között létesülhet egy 8×16 méteres, rekortán borítású, részben fedett többfunkciós sportpálya. Reményeink szerint már ősszel birtokba vehetik a gyerekek a létesítményt, ahol játékos formában ismerkedhetnek majd a sportágak alapjaival. Szintén a magyar kormány és a Zala megyei közgyűlés által támogatott pályázatnak köszönhetően még ebben az évben a falu kritikus pontjain végre rendezni tudjuk a csapadékvíz elvezetésének a problémáját. A község belterületén az Ifjúság, a Petőfi, a Dózsa és a Kanizsai utcában, valamint a falu központjában kerül sor a munkálatokra, emellett a külterületi árkok – melyek a Principális-csatornába vezetik el a csapadékvizet – szintén kitisztításra kerülnek. Ez a beruházás 77 millió forintból valósulhat meg, amelyhez önkormányzatunknak nem kell önerővel hozzájárulni – részletezte a polgármester, aki a turizmust érintő beruházásokról is beszélt. Mint azt elmondta: az idei terveik között szerepel egy természetközeli élményút létrehozása is, a Zala megyei közgyűlés és az állam által támogatott pályázati forrásból. Erre a célra ötvenmillió forint áll rendelkezésükre, amelyből a környezetük látnivalóit mutatnák be. Oly módon, hogy a látogatók érdekes és látványos attrakciók segítségével ismerjék meg a helyi növény- és állatvilágot. Valamint hogy a térség legmagasabb pontjairól csodálhassák meg a kivételes szépségű dél-zalai panorámát vagy a Balatonfelvidék hegyeit.

– Bízunk abban, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés nem lesz akadálya annak, hogy valamennyi vidékfejlesztési program, így a Magyar falu program is folytatódjon – emelte ki Jakab Sándor. – A kistelepüléseken élő emberek örülnek minden segítségnek, melyet a magyar állam pályázati forrásból biztosít számukra. Saját erőből, segítség nélkül csak kevés település képes fejlesztési beruházásokat megvalósítani, ezért községünk számára is fontos, hogy a vidékfejlesztési programok a jövőben is folytatódjanak. Az elmúlt tíz év kormányzati politikáját látva, amely során a kistelepüléseken élők életkörülményei jelentősen javultak, jó okunk van arra, hogy bizakodva tekinthessünk a jövőbe – összegezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában