Indul a tavaszi szezon

2020.05.16. 16:00

Megegyem? Ne egyem? Ez a zalai gomba-kvíz segít a döntésben

Mi mindenre kell odafigyelnünk a tavaszi gombaszezon során? Papp Tibor, keszthelyi gombaszakértő tájékoztatott a tavaszi gombafajokról, gyűjtési, valamint fogyasztási szokásokról. Kvízünk pedig segítséget nyújt az ismeretek részletesebb elsajátításában.

Ujvári Klaudia

Gyilkos galóca, Zalacsány

Fotó: Papp Tibor

A szakértő szerint nehézkesen indul a tavaszi gombaszezon Zala megyében.

- A jelenlegi szárazság miatt a kucsmagombák nehezen tudtak előjönni. Amennyiben kellő mennyiségű csapadék érkezik, akkor érdemes keresgélni kökénnyel és szilvafákkal szegélyezett tisztásokon tövisaljgomba után. Már találhatunk májusi pereszkét, idős fűz vagy nyárfákon sárga gévagomba is előfordulhat – mondta Papp Tibor, majd kitért arra, hogy a szamóca érés idején lassan megjelenik a vargánya és nem sokkal később a rókagomba is.

Papp Tibor gombaszakértő
Fotó: Bíró Veronika

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet a legfontosabb gombagyűjtési és fogyasztási szabályok betartására:

  • Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
  • A saját szedésű gombát mindig mutassuk meg gombaszakellenőrnek, bármennyire is biztosak vagyunk a dolgunkban, a piaci bevizsgálás díjtalan. Mindig a teljes termőtestet szedjük le!
  • Házalótól sose vegyünk gombát! Mindig piacon vagy ellenőrzött helyen vásároljunk gombát, már a szupermarketek is forgalmaznak vadon termő gombákat, ha bizalmatlanok vagyunk, akkor fogyasszunk termesztett gombát!
  • A piacon csak engedéllyel rendelkező árusnál vegyünk gombát! Az árusítási engedélyt az árus köteles a vevő kérése bemutatni.
  • Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában! A csiga által megrágott gomba is lehet mérgező.
  • Csak a friss és egészséges termőtesteket gyűjtsük és fogyasszuk el, a sérült, öreg esetleg penészes gomba is okozhat megbetegedést.
  • Gombagyűjtéskor fajonként külön, kosárba, papírzacskóba elkülönítve szedjünk. A nejlonzacskó használatát kerüljük.
  • Ne fogyasszunk nyersen gombát, sok gombafaj tartalmaz hőre bomló méreganyagot, ezért mindenképp fontos hogy legalább 20-30 percig süssük, főzzük a gombát.
  • A kész gombaételt hűtőben tároljuk, és minél előbb fogyasszuk el!
  • Kisgyermekeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
  • Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követő 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentőt!
  • Ezek tudatában lássuk: milyen sikerrel ismered fel őket?

    1.
    Az egyik legfontosabb étkezési gombánk, helyenként „igazi”-nak, nálunk Zalában úrgombának hívják.
    2.
    Tavaszi gomba, leggyakrabban bolygatott gyepeken, réteken és legelőkön találkozhatunk vele.
    3.
    Kellemes ízű lomberdei gomba, piacokon gyakran találkozhatunk vele és hasonló társaival.
    4.
    A mesékből jól ismert gomba, sajnos nem cukorból van, ráadásnak mérgező is, régebben rovarok irtására használták.
    5.
    Halálosan mérgező faj, ha megtaláljuk hagyjuk termőhelyén.
    6.
    Az ősz végi erdő tipikus gombája.
    7.
    Ráncos termőrétegű, gyümölcsillatú faj, jóízű ehető gomba.
    8.
    Nem kalapos gomba, üreges tölcsérszerű termőteste van, színe fekete vagy sötétbarna.
    9.
    Mérgező faj, heves hányást, hasmenést okozhat.
    10.
    Első ránézésre korallnak tűnő gomba.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában