A sokoldalú mangalicák

2020.05.05. 20:00

Második világháborús lövedéket túrtak ki a mangalicák Nagypáliban

Fel nem robbant második világháborús lövedéket találtak a napokban a településen. Az esetről Hessel Ferencné, a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft. ügyvezetője értesítette lapunkat.

ZH

Tűzszerészek dolgoznak a nagypáli helyszínen

Fotó: ZH

Mint írta, az eset kapcsán a magyar mangalica disznók bebizonyították, hogy nemcsak egészséges élelmiszert lehet előállítani belőlük, de természetközeli életmódjuk révén közre tudnak működni a környezetük megóvásában is. Mert a Nagypáliban élő állatok lövedékkeresésre ugyan nincsenek kiképezve, de ezt a veszélyforrást mégis ők derítették fel. Az állatok egy helyi lakos területén, verőfényes délutánon túrták ki a domb­oldalból egy német tarack második világháborús lövedékét.

Tűzszerészek dolgoznak a nagypáli helyszínen
Fotó: ZH

Köcse Tibor polgármester riasztotta a körzeti megbízott rendőrt, majd a lövedéket egy szomszédos területen, figyelmeztető szalaggal gondosan körbekerítve helyezték el. Illetve figyelmeztették a közelben élőket – különös tekintettel a gyerekekre –, hogy a tiltott zónában milyen veszély leselkedik az illetéktelen kíváncsiskodókra.

A Magyar Honvédség tűzszerészei már másnap a helyszínre érkeztek, és hatástalanítás után elszállították a fel nem robbant lövedéket. A helyszínt fémkeresővel gondosan átvizsgálták, de már csak rozsdás szögeket találtak.

Fontos tudni mindenkinek: hasonló esetben ugyanilyen óvatossággal kell eljárni.

A világháború lezárása után 75 évvel került elő a lövedék
Fotó: ZH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában