Pályázatok

2020.05.30. 11:30

Kutatás-fejlesztés, innováció idén 62 milliárd forintból

A kormány szerdán elfogadta a kutatás-fejlesztés és innováció új stratégiáját, illetve az arra fordítható pályázati összegeket. Ezekről tett bejelentést tegnap a zalaegerszegi városházán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Hajdu Péter

Birkner Zoltán és Palkovics László a kutatás-fejlesztési, innovációs stratégiáról szólt, továbbá újonnan megnyíló pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást

Fotó: Seres Péter

A tárcavezető elmondta, hogy világszinten hazánk a 30–35., Európában pedig a 20–23. helyen van az innovációs teljesítményét illetően. Olyan világban, ahol az innováció nagyon jelentős mértékben járul hozzá a gazdasági eredményekhez, ezzel nem lehet megelégedni, tette hozzá a tárcavezető, s arra is kitért, hogy egy forintnak a kutatás-fejlesztésbe, innovációba történő befektetése 5–6 forinttal emeli az adott vállalat nyereségességét.

Birkner Zoltán és Palkovics László a kutatás-fejlesztési, innovációs stratégiáról szólt, továbbá újonnan megnyíló pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást
Fotó: Seres Péter

Magyarország 2018-ban a GDP 1,53 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, és a kitűzött cél az, hogy 2020-ban elérje az ország az 1,8 százalékos GDP-arányt, ami megközelíti az uniós célértéket. A kormány a tavalyihoz képest 2020-ban 25 százalékkal, 31 milliárd forinttal növelte az állami ráfordításokat e területre, és mint a miniszter megjegyezte, ha ezt az ütemet tudják tartani, akkor a bruttó nemzeti össztermék 3 százalékát is meg lehet közelíteni 2022–2024 között.

Szólt arról, hogy a kormány tanácsadó szerveként létrehozták a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, amely első ülésén elfogadta az idei évre vonatkozó kutatási és innovációs stratégiát, amit a kormány is jóváhagyott a szerdai ülésén. Az NKFIH az innovációs alap mintegy 145 milliárd forintos keretösszegéből valósítja meg a stratégiát. Idén 62 milliárd forintot fognak felhasználni. Utóbbiból támogatást kaphatnak a nagyvállalatok ugyanúgy, mint az egyetemek és a kkv-k.

Birkner Zoltán több, tegnap megnyílt pályázati konstrukciót ismertetett. Elindult a több mint 40 milliárd forint támogatású piacvezérelt kutatás-fejlesztési pályázat, továbbá a 12 milliárdos kkv start program, amely olyan kisvállalkozóknak szól, akik még nem indultak innovációs pályázaton. Lehetőséget kínál a magyar egyetemi hallgatók külföldi tanulmányait ösztönző, s a szabadalmak, védjegyoltalmak benyújtását előfinanszírozó program is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában