Koronavírus Zalában

2020.05.26. 14:00

A koronavírus és a válság megtanított minket mindarra, amit a régiek még tudtak

Vajon változik-e az emberiség, vagy az ember, az egyén a most kapott nagy pofon, a koronavírus-járvány hatására? Más lesz-e a szemlélete, a többiekhez, az élethez való viszonyulása?

Horváth-Balogh Attila

Családok sokasága kezdett el együtt sportolni, kirándulni – együtt lenni…

Fotó: Shutterstock

Nehéz kérdések ezek, melyekre válaszolni sem könnyű – Borsos Krisztina, a nagykanizsai Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezetője, Lugosi Alexandra pszichológus és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész kérésünk nyomán mégis kísérletet tesz erre. Gondolataikat lehet mérlegelni pro és kontra – de szabad továbbgondolni is…

Lugosi Alexandra pszichológus
Fotó: ZH-archívum

– Őszintén szólva én örültem ennek az időszaknak – jelentette ki Lugosi Alexandra. – Tudom, hogy sok ember elveszítette a munkáját és nehéz körülmények közé került, azonban sokan észrevették mindazt, amire eddig nem figyeltek, mert olyan természetesnek tűnt. Például családok sokaságát láttam együtt sportolni, kirándulni és együtt lenni, ami korábban hiányzott, hiszen mindenki rohant, reggeltől estig dolgozott és nem maradt idő erre a fontos értékre. A hozzám járó teljesítményszorongó gyermekek szorongása megszűnt az iskola szüneteltetése miatt. Sok gyermek számára fontos, hogy empatikusan forduljanak felé és több időt töltsenek együtt velük a szülők. Most ez megvalósul, hiszen együtt tanulnak a gyerekekkel. Természetesen a szülőknek ez óriási küzdelem, de véleményem szerint ilyenkor nyílik a legnagyobb lehetőségünk gyermekeink képességeinek megismerésére. Ennek az ellenkezője is tapasztalható, hiszen sok felnőtt keres meg a bezártság miatti szorongással, pánikrohamokkal, esetleges indulatkezelési, valamint párkapcsolati problémákkal. Ezek oka, hogy az eddig rövid időt együtt töltött családok az elmúlt hetekben összezárva élték mindennapjaikat. A problémák ugyan korábban is jelen voltak, de mindig a szőnyeg alá söpörték azokat. Most felerősödtek, és ilyenkor bizony őszinte, nyílt kommunikációra van szükség, amely sok háztartásban hiányzik, de talán ismét előkerül.

Makoviczky Gyula evangélikus lelkész
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Makoviczky Gyula evangélikus lelkész szerint az a fő kérdés: az egyén égi csapásként éli meg a lassan mögöttünk hagyott időszakot – akár párhuzam is vonható a bibliai 10 csapással –, vagy csupán fontos leckeként tekint reá?

– Ha csapásként éljük meg, akkor egyetlen dolog foglalkoztat: mikor lesz már vége? Ez esetben mindent onnét folytatunk, ahol abbahagytuk – magyarázta a lelkész. – Ha viszont leckének tekintjük, akkor az feltételezi a tanulást, mint továbblépési lehetőséget. Ekkor a rossznak is van hozadéka: a kisgyerek is csak azután óvakodik a kályhától, ha egyszer-kétszer már megégette magát. Nincs ölelkezés, kézfogás, amit én nehezen viselek, hiányolom ezeket a baráti gesztusokat – mindezek hatására tudatosult bennem (és reményeim szerint másokban is), hogy mit él át az, aki egyedül van, nincsenek a közelben szerettei, barátai és senkit sem ölelhet meg.

Ez pedig kivált az emberből egyfajta együttérzést, ami talán megnöveli a szolidaritást. Az én személyes életemben is van hozadéka ennek az időszaknak: lett zöldségesünk, pékünk, tejesünk, aki házhoz hozza a termékeit, melyekben az eddigiekhez viszonyítva másfajta minőséget ismerhettünk meg. Hidak épültek az emberek között, újra fontos szemponttá vált a bizalom, a minőség, és másodlagossá az ár, vagy hogy ugyanazért a pénzért minél többet kapjak. Ami régen természetes volt, most visszatér, s ez mindenkinek jó.

Borsos Krisztina ügyvezető
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Borsos Krisztina ügyvezető az üzletember szemszögéből közelíti meg a témát, s úgy véli: a koronavírus-helyzet hatására bizonyos szakmák újra felértékelődnek.

– Az elmúlt években a globalizáció szinte a világ minden országába eljutott, a legtöbb alkatrészt, alapanyagot a magyar cégek is külföldről szerezték be – bocsátotta előre. – Nagyobb raktárkészleteket csak a régimódi, konzervatív gondolkodású cégek tartottak. Bizonyos szektorokban pedig nem kevés külföldi munkavállaló dolgozott. A határok lezárása rávilágított a hazai beszállítók jelentőségére, megbecsülésük is nőtt. A hosszabb távra raktárkészletekkel rendelkező cégek előnybe kerülhettek, hiszen a gyártást nem akadályozta az alkatrészhiány. Külföldi munkavállalói hiányában jó néhány cégnek le kellett állítania vagy csökkentenie a munkavégzést. Azt mondják, „bajban ismerszik meg a barát”. A jó munkavállaló és a jó munkáltató pedig a válságban. Vállalják-e a munkavállalók a vírusveszélyt azért, hogy a munka ne álljon meg? Becsületesen dolgoznak-e home office-ban, vagy ellógják a munkát? A munkáltató emberséges-e a kisgyerekes anyukákkal, a veszélyeztetett korosztállyal, a beteg hozzátartozót ápolókkal? Ha szorít a cipő, azonnal szélnek ereszti-e a munkavállalóit, vagy küzd értük, még akkor is, ha ezzel súlyos veszteségeket kell elszenvednie? Ezek fontos kérdések lettek a mostani időszakban. Bizonyos szakmák pedig, amelyek eddig nem igazán kerültek előtérbe, hirtelen felértékelődtek. Megtanultuk megbecsülni (nemcsak) az egészségügyi dolgozókat, (de) a biokémikusokat, a kamionsofőröket, pizzafutárokat, bolti eladókat és még sorolhatnám, akik extra kényelmetlenségeket és kockázatot vállaltak munkájuk során.

Családok sokasága kezdett el együtt sportolni, kirándulni – együtt lenni…
Fotó: Shutterstock

Borsos Krisztina úgy véli: az ipar és a közlekedés kényszerpihenője számos helyen láthatóbbá tette az emberi tevékenység okozta környezeti kár­okozást is. Ez pedig reményei szerint arra készteti az emberiséget, hogy a hosszabb távon fenntartható fejlődés érdekében újragondolja a mindennapjait.

– Összességében azt gondolom, mindannyiunknak voltak nehéz pillanatai, mégis jól vettük az akadályokat. Felismertük a sérülékenységünket és kiszolgáltatottságunkat, de jól alkalmazkodtunk a szokatlan körülményekhez, gyorsan tanultunk, fegyelmezetten viselkedtünk, és megerősödve, új ismeretekkel felvértezve várjuk a járványveszély elmúlását, a gazdaság nagy erővel történő újraindulását – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában