Több pályázat segített

2020.04.17. 10:00

Végéhez közeledik a vaspöri kultúrház felújítása

Szinte teljesen befejeződött a község kultúrházának, könyvtárának és orvosi rendelőjének helyet adó épület felújítása. Az önkormányzat több pályázati támogatást is nyert az épületre, és ezek összehangolásával sikerült megvalósítaniuk terveiket.

Gyuricza Ferenc

Fülöp Imre Loránd a felújított épületnél Fotó: Gyuricza Ferenc

Fülöp Imre Loránd polgármester elmondta: több száz négyzetméter alapterületű épületről van szó, amelynek állapota már kevésbé felelt meg a kor elvárásainak.

– Maga a kultúrház is több részletben épült, szükség szerint toldottak hozzá újabb helyiségeket – magyarázta a polgármester. – A felújítást eleinte egy programként képzelte el az elődöm vezette képviselő-testület, a költség pedig 70 millió forint lett volna. Végül abban maradtunk, hogy több kisebb összegű pályázati támogatás (többek közt a Magyar Falu Program kínálta lehetőségek) igénybevételével, folyamatosan újítjuk fel az épületet. A pályázatok összehangolásában Vigh László, a térség országgyűlési képviselője volt segítségünkre.

Fülöp Imre Loránd a felújított épületnél Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elnyert pályázati programok során felújították a mintegy ötszáz négyzetméteres tetőt, egységes betonkoszorúval összefogták az épületrészeket, nyílászárókat cseréltek ki, elvégezték az épület szigetelését, majd a külső vakolást és színezést is. Az épület belsejében csak kisebb munkálatokra került sor, az orvosi rendelő kapott új elektromos hálózatot, járólapot és festést, illetve a hozzá tartozó vizesblokk szaniterjeit cserélték ki.

– Többnyire csak tereprendezési munkák vannak hátra – folytatta Fülöp Imre Loránd. – Jó lenne az udvart is rendbe tetetni, szintén pályázati támogatással, de még nem tudjuk, erre lesz-e forrás. Folyamatban van viszont egy másik program: a 2018. júniusában keletkezett vihar- és árvízkárok utáni helyreállításokat, árkolásokat, partfal- és rézsűjavításokat, kavicsozást és növénytelepítést végezzük vis maior-támogatással az Ady utcában, a temető mellett és a Széchenyi utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában