Koronavírus Zalában

2020.04.28. 14:00

Tungsram: elbocsátások nem lesznek, megszorítások viszont igen

A Tungsram munkahelyvédő akciótervet jelentett be a dolgozóknak: Magyarországon a szellemi dolgozóknál májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb munkaidőt vezetnek be, esetükben elmarad az áprilistól megállapított béremelés, a menedzsment fizetését 25 százalékkal csökkentik és ebben az évben már nem lesz cafeteria-juttatás sem. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt nem kerül sor elbocsátásokra.

Horváth-Balogh Attila

Tungsram: a második negyedévben 30-40 százalékkal visszaeshet a fényforrásgyártásból és -forgalmazásból származó bevétel, ez lesz a legnehezebb időszak, de a válság negatív hatásai várhatóan egész évben érződni fognak

Mindez a Tungsram által kibocsátott sajtóközleményben olvasható, melyben Jörg Bauer, a cégelnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a döntések révén osztoznak a válsághelyzet okozta terheken, amelyből a magas fizetésűek jobban kiveszik a részüket. Úgy kalkulálnak, hogy a második negyedévben 30-40 százalékkal visszaeshet a fényforrásgyártásból és -forgalmazásból származó bevétel, ez lesz a legnehezebb időszak, de a válság negatív hatásai várhatóan egész évben érződni fognak – mutatott rá Jörg Bauer, aki úgy látja, 2021 januárjától kerül vissza a tervezett pályára az értékesítés. A közleményben kiemelték, a bevételkiesés miatt a vállalatnak csökkentenie kell költségeit, s habár a kidolgozott terv megszorításokkal jár, a koronavírus-járvány miatt nem lesznek elbocsátások.

Az intézkedéscsomag keretében a Tungsram 5 magyarországi üzemében elmaradnak az április 1-től megállapított fizetésemelések az állomány mintegy 25 százalékát kitevő szellemi munkavállalóknál, valamint az év hátralévő részében nem lesz egyáltalán cafeteria-kifizetés senkinél. A vállalat három hónapra, májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb, azaz 32 órás munkaidőt vezet be minden magyarországi szellemi munkavállalója számára. A menedzsmentnél a felsővezetők esetében a teljes munkaidő megtartása mellett is átlagosan 25 százalék lesz a bércsökkenés.

Tungsram: a második negyedévben 30-40 százalékkal visszaeshet a fényforrásgyártásból és -forgalmazásból származó bevétel, ez lesz a legnehezebb időszak, de a válság negatív hatásai várhatóan egész évben érződni fognak Fotó: Szakony Attila

A Tungsram közölte, hogy a külföldi leányvállalatoknál országonként eltérő takarékossági intézkedéseket vezetnek be, ezek esetében a 20 százalékos munkaidő csökkentés lesz a minimum, de a konkrét lépéseket az adott ország támogatási programjai, jogi lehetőségei határozzák meg. A közlemény szerint erősítheti a befektetők, hitelező bankok és üzleti partnerek bizalmát, hogy a Tungsram történetének legnagyobb megrendelését kapta a múlt hét végén a Közel-Keletről, ennek részletei egyelőre üzleti titoknak számítanak.

Jörg Bauer a közleményben jelezte, hogy több olyan fejlesztés is zajlik a Tungsramnál, amelyek a járvány idején fontossá vált problémákra kínálnak megoldást például az egészségügy, közintézmények, nyilvános létesítmények, élelmiszerellátás számára, ezek piaci bevezetése és bejelentése hamarosan várható.

Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete elnöke érdeklődésünkre elmondta: az intézkedések rendkívül érzékenyen érintik a Tungsram magyarországi munkavállalóit, ezért abban bíznak, hogy a vállalat vezetése még finomít azokon.

- Sajnos, a Tungsram dolgozói országos viszonylatban nem a legmagasabb fizetéssel rendelkeznek, ezért a bevezetett intézkedések érzékenyen érintik őket – jelentette ki. – A cafeteria lefaragása például nem egységes mértékben valósul meg, ami feszültséget kelt a dolgozók körében, hozzáteszem, joggal. Van, aki az első féléves cafeteriáját már megkapta, másnak pedig azt sem fizetik ki. Ez a lépés főleg az alacsony bérrel rendelkezőket sújtja jelentős mértékben. A szakszervezetnek volt egy bérmegállapodása, aminek most a szellemi dolgozókra, illetve a cafeteriára vonatkozó részét is egyoldalúan módosította a vállalat vezetése, amiről folyamatában tájékoztatást kaptunk ugyan, de egyeztetésre nem került sor – ami igaz az összes bevezetett rendelkezésre. Mindezek miatt a társ-szakszervezettel, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetével közösen levelet írtunk a cég vezetésének, illetve személyesen Jörg Bauernek, melyben kifejezzük nemtetszésünket az elvonásokkal kapcsolatban. Továbbá kértük, hogy gondolják át újra a bevezetett intézkedéseket, mert azok komoly anyagi megterhelést jelentenek a munkavállalóknak. Abban bízunk, hogy a cégvezetés a 32 órás munkaidő bevezetését és a cafeteria elvonásáról szóló lépést újragondolja és kedvező irányba módosítja.

Kupó Csaba végül hozzátette: ezzel együtt a szakszervezetek tudomásul veszik és maguk is érzékelik, hogy a koronavírus-helyzet komolyan befolyásolja a vállalat működését. S az is fontos, hogy a nagykanizsai üzem működésében pozitív fejlemények tapasztalhatók, az egész évet tekintve összességében jól alakulnak a megrendeléseik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában