Koronavírus Zalában

2020.04.27. 13:30

Nagykanizsán sem példátlan, hogy trükkös csalók próbálnak hasznot húzni a járványhelyzetből

Hétfői bejegyzésében egy komoly problémára hívta fel a figyelmet Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. A csalókkal szembeni fellépéssel kapcsolatban néhány tippet is megosztott. Mutatjuk!

zaol.hu

Forrás: Facebook

Fotó: Balogh László

„Tisztelt Kanizsaiak!

A közelmúltban, sajnos, országszerte elszaporodtak az ilyen és ehhez hasonló hírek: az új koronavírus elleni védekezésre hivatkozva, segítséget ajánlva károsított meg csaknem egymillió forint értékben több nyugdíjast egy férfi és egy nő Budapesten. Az azóta lefülelt bűnözőpáros egy idős asszonynak például felajánlotta, hogy fertőtleníti az aranygyűrűit. Míg a sértettet szóval tartotta az egyik csaló, addig a társa átkutatta a lakást, ahol más ékszerek mellett készpénzre is bukkant.

Noha a fenti eset a fővárosban történt, Nagykanizsán sem példátlan, hogy trükkös csalók próbálnak hasznot húzni a járványhelyzetből. A police.hu tájékoztatása szerint országszerte vannak, akik hatósági személyeknek adják ki magukat, és azzal csengetnek be elsősorban idősekhez, hogy a lakásukat fertőtleníteni kell; mások a segítségüket ajánlják fel nekik (például azt, hogy bevásárolnak helyettük).

Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhetjük, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapjanak bennünket!

Íme, néhány tipp, amelyet érdemes megfogadni:

  • Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járványhoz kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, esetleg erre hivatkozva személyes adatait kérik hivatalos szervek, az önkormányzat vagy a háziorvos nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel!

  • Az új koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az gyógyászati segédeszközboltban, illetve telefonon és személyesen sem kapható.

  • Ne engedjen be idegent a lakásba, a házba vagy a kertbe. Ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése miatt is fontos!

  • A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait, tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről és a segítségkérés lehetőségeiről.
  • Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívószámon!

    Balogh László

    Nagykanizsa Megyei Jogú Város

    polgármestere”

    https://www.facebook.com/baloghlacinagykanizsa/photos/a.583969555340676/751808258556804/?type=3&theater

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában