Koronavírus Zalában

2020.04.06. 12:00

Münchenben az Oktoberfest is elmaradhat

Bajorországban is korlátozásokat vezettek be a korona­vírus-járvány terjedésének fékezésére. Ezekről és a müncheni helyzetről a lenti származású Gerencsér Katalin számolt be.

Korosa Titanilla

Gerencsér Katalin családjával Münchenben

Fotó: ZH

– Több mint egy hete kijárási korlátozás van a városban, csak dolgozni, bevásárolni, esetleg egy rövid sétára lehet kimenni az utcára – kezdte Gerencsér Katalin. – Akik munkába járnak, kaptak igazolást a munkáltatótól, hogy a rendőri ellenőrzéskor igazolhassák magukat. Bevásárolni családonként csak egy ember mehet, de nehézkes a beszerzés, sok termékhez alig lehet hozzájutni, ilyen a vécépapír, fertőtlenítő, konyhai törlő, szappan, élesztő, tészta, rizs, konzerv, vagyis a tartós élelmiszerek. Persze sokan bespájzoltak már korábban. A boltokban a pénztárnál csíkokat festettek fel a padlóra, hogy a vásárlók tartsák a megfelelő távolságot, ezt egyébként a biztonsági őrök is figyelik. Számos termékből csak egy darabot lehet vásárolni.

Gerencsér Katalin családjával Münchenben
Fotó: ZH

Mint megtudtuk: a helyiek többsége alkalmazkodott az új szabályokhoz, ennek ellenére még mindig intenzíven növekszik a fertőzöttek száma.

Gerencsér Katalin azt is elmondta, hogy információi szerint mintegy kétezer fertőzött lehet a városban, a betegeket a kórházak jól el tudják látni.

– Ha tüneteket észlel valaki magán, nem szabad orvoshoz mennie, telefonon kell értekeznie előtte, és elmondják, mi a teendő – folytatta Katalin, aki hozzátette: Münchenben három helyen végeznek teszteket.

Gerencsér Katalin óvodá­ban dolgozik jelenleg is, a napközik is nyitva vannak, de csak az úgynevezett kritikus szakmákban dolgozók gyermekeit fogadják, vagyis az egészségügyi dolgozók, rend­őrök, tűzoltók, kereskedők és pedagógusok csemetéit.

– Az én intézményem is nyitva van, teljesen normá­lisan dolgozunk, csak gyerek nincs – magyarázta. – Végezzük a papírmunkát, takarítunk, szóval azért akad teendőnk. A párom is dolgozik, egy étteremben, ők is kiszállítanak, illetve elvitelre lehet ételt kérni. A kisiskolás fiam ezért napköziben tölti az időt, ő az egyetlen gyerek az iskolában. Szerencsére jól érzi magát, megcsinálja a házi feladatot, amelyet a tanítójuk hetente küld e-mailen.

A legrosszabb – tette hozzá Katalin –, hogy nem tudnak semmit arról, meddig tart ez a helyzet, de mindenki a legjobb forgatókönyvben reménykedik.

– Annak azért kicsit örülünk, hogy valamennyire megmaradt a család meg­szokott napirendje, élhetjük a mindennapokat, mert nehéz lenne otthon a négy fal között. Sokan vehetnek ki sza­bad­ságot, továbbá a pluszórákat lecsúsztatják, illetve több helyen úgynevezett kurzarbei­tot végeznek, ami után a fi­zetésük 60-70 százalékát kapják meg. A városvezetők azt nyilatkozták, hogy München segít az embereknek, például a vendéglátó vállalkozók ötezer és 35 ezer euró közötti támogatást igényelhetnek a be­vételkiesés függvényében.

A rendezvények megtartásáról is le kell mondani, olyan híreket is hallottak már a müncheniek, hogy elmarad a népszerű Oktoberfest.

– Számunkra az is nehézséget okoz, hogy nem tudunk hazamenni Lentibe. Augusztusban jártunk otthon utoljára, vártuk a húsvétot, hogy mehetünk, a fiam, Yuness már karácsony óta számolta a napokat, hogy mikor találkozhat a nagyszülőkkel, sajnos azonban ez a tervünk füstbe ment – zárta sorait Gerencsér Katalin.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/koronavirus-a-nagyvilagban-kulfoldon-elo-zala-megyeiek-jelentkezeset-varjuk-3977715/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában