Koronavírus Zalában

2020.04.09. 17:09

Már van zalai halálos áldozata is a koronavírusnak- Újabb közleményt adott ki Balaicz Zoltán

Csütörtökön adott ki közleményt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, melyben beszámol a napi friss információkról:

zaol.hu

Húsvéti Ünnepek

Az első és legfontosabb: Nagycsütörtök van, holnaptól négy napon keresztül ünnepeljük Húsvétot, ráadásul jó idő is lesz. Határozottan arra kérek minden városlakót, hogy fokozottan tartsák be a kijárási korlátozásokat, az idősek mindenképpen maradjanak otthon, a fiatalabbak pedig csakis a szabályoknak megfelelően egyéni, vagy szűk családi szabadidős programokra menjenek ki. Igen, ez egy egészen más ünnep lesz, mint amit megszoktunk. Nem örülhetünk önfeledten, nem találkozhatunk családtagjainkkal, rokonainkkal, barátainkkal, nem ölelhetjük meg szüleinket és nagyszüleinket. Tudom, hogy nehéz megállni, tudom, hogy a napsütés csalogató. Mégis vegyünk erőt magunkon! Nem lesz könnyű, de a jövő érdekében meg kell tenni!

Plexi arcvédő pajzsok, védelem

Jövő héten elkezdődhet egy újabb helyi innovatív projekt, az önkormányzat egyik cége, együttműködve egy magánvállalkozással, plexi arcvédő pajzsokat igyekszik sorozatgyártásban készíteni, melyekből juttatni fogunk a háziorvosi rendelőkbe, a fogorvosi rendelőkbe, az ügyeletre és a megyei kórház számára is. Részletek jövő héten!

Arra kértem a rendőrséget, hogy a következő napoktól fokozzák a közterületi jelenlétet és határozott fellépéssel segítsék betartani a korlátozásokat a saját magunk, a város lakóinak érdekében.

Levélben fordultam a honvédséghez, és arra kértem őket, hogy bár helyi alakulat nincs, lehetőség szerint katonai járőrök más településről történő átcsoportosításával ők is segítsenek nekünk a korlátozások betartatásában, különösen az élelmiszerláncok, benzinkutak, parkok esetében.

A mai napon száz darab, otthonmaradásra szólító, időseknek szóló plakátot helyezünk ki a városban.

Rövid videóklipeket készítünk helyi ismert személyekkel az otthonmaradásra való felhívó szöveggel. Ezeket Facebookra, Instagramra, Twitterre, YouTubera, és a Zalaegerszegi Televízió adásaiban is elhelyezzük (Szűcs Valdó, dr. Batka Jenő, Szabó Zsolt, dr. Hóbor Erzsébet, dr. Gárdos László, Sasvári Sándor, Bedi Bence, Molnár Benjamin, Nagysolymosi Sándor, Mányoki Attila, stb.). Köszönöm nekik, hogy vállalták!

Maszkok

Már 28 ezer darab maszkot postáztunk ki a zalaegerszegi lakosok részére, a maradék 32 ezer darab a következő 2 hétben, ütemezetten készül el. Kérjük, hogy mindenki viselje őket! A steril, higiénikus, ellenőrzött borítékolást a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban végzik az intézményrendszer munkatársai. Hatalmas feladat mind a 60 ezer darab becsomagolása, nagy köszönet érte, büszkék vagyunk rájuk! Köszönjük valamennyi postai dolgozónak és kézbesítőnek is a munkáját!

Fontos: ezek a maszkok sem tudják megakadályozni, hogy valaki elkapja a vírust. A fő céljuk az, hogy viselőjük ne adja tovább a fertőzést. A betegek nagy része tünetmentes és úgy is terjeszti a vírust, hogy nem is tud róla. Ha tehát minden zalaegerszegi viselni fogja a maszkokat, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a járvány terjedését. A maszkok 100 százalékos pamutból készültek, sokszor felhasználhatók, 60-80 fokon moshatók (lehetőleg naponta, minden használat előtt kell mosni őket), centrifugázhatók, szárítógépbe is tehetők, 100-200 fokon vasalhatók. Kérem Önöket, hogy az első viselés előtt mindenképpen mossák ki egyszer a maszkokat.

Balaton Hotel

A 2010-ben bezárt egykori Balaton Hotelt egy kínai befektető vásárolta meg, aki az épületet már nagyrészt felújította és 65 szobás, négycsillagos szállodaként szeretné üzemeltetni. A készültség 85 százalékos, de a kialakult járványügyi helyzet miatt egy ideig még nem tervezi a nyitást. A tulajdonos segítséget ajánlott fel városunknak és a megyei kórháznak: 10 ezer maszkot szeretne eljuttatni Kínából. A mai napon egyeztettem Magyarország Sanghaji Főkonzulátusával, hogy technikailag és jogilag segítsék a szállítást.

Zalai megbetegedések

Sajnos már a megyénkben is van halálos áldozata a vírusnak, egy 61 éves hölgy, aki krónikus veseelégtelenségben, anyagcsere és daganatos betegségben is szenvedett. Őszinte részvétünk a családnak!

A mai adatok szerint Zala megyében 19 főre nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma.

A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 105 fő. (Az összes eddigi 153 határozatból 48 már lejárt.)

Bölcsődék, óvódák

A zalaegerszegi bölcsődék közül a Tipegő Bölcsődében biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 7 ilyen gyermek volt.

A zalaegerszegi óvodák közül a Kosztolányi téri Óvodában biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 18 ilyen gyermek volt.

Az önkormányzat által biztosított közétkeztetési lehetőséget (ebéd elvitelének formájában) a bölcsődék esetében 5 fő, az óvodák esetében 74 fő, az iskolák esetében 77 fő vette igénybe. Szociális alapon 328 főnek szállítottunk ki ma ebédet.

Az önkormányzat által az időseket segítő támogatói programba új személy nem kapcsolódott be, a teljes ellátotti létszám 96 fő.

Támogatások, felajánlások fogadása

Aki szeretné támogatni az önkormányzat védelmi programját, a maszkok és egyéb védőfelszerelések beszerzését, az itt tud adományt felajánlani: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata letéti számla: 11749008-15432704-06530000 (eddig 12.159.565 Ft gyűlt össze). Aki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat szeretné támogatni, itt teheti meg: Ispita Alapítvány, Budapest Bank 10104961-07114362-00000000, vagy OTP 11749008-20137247.

Az eddig meghozott döntések

Döntéseink azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket!

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését nem lehet a város határain megállítani, mint ahogy a világban sehol sem lehet. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot. Rendkívül nehéz hetek és hónapok várnak ránk, olyan időszak, ami mindannyiunk számára új és szokatlan, hiszen évtizedek óta nem fordult elő még csak hasonló helyzet sem, ezért most minden eddiginél fontosabb az összefogás! A negatív gazdasági következményeket pedig egyelőre még csak becsülni sem tudjuk.

Alaptalan információknak, álhíreknek, felesleges pánikkeltésnek ne adjunk teret! Tudni kell, hogy a koronavírus a legtöbb ember számára NEM életveszélyes betegség, vannak, akik enyhe tünetekkel vészelik át, sőt, a világban több tízezren néhány hét alatt már ki is gyógyultak belőle. Akikre különösen veszélyes, azok az idősek, illetve egyéb más betegséggel is küzdők (a sajnálatos halálesetek főleg ebből a két körből kerülnek ki), rájuk fokozottan kell figyelnünk! Megkérek mindenkit, de különösen az időseket, hogy a járvány ideje alatt lehetőleg maradjanak otthon!

Tünetek tapasztalása esetén

Fontos! Ha bármilyen tünetet tapasztalnak magukon, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, nehéz légzés, magas láz, tüdőgyulladáshoz hasonló fájdalmak, gyomorbántalmak), akkor otthon kell maradni. Nem szabad bemenni koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe, vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat (+36-80-277-455; +36-80-277-456) hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. Ezek a hét minden napján 24 órában elérhetők, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. A vonalakon szakemberek adnak információt a koronavírusról. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők a www.koronavirus.gov.hu oldalon.

Ahogy azt mi, zalaegerszegiek mindig is tenni szoktuk, felelősségteljes magatartással, egymásra fokozottan odafigyelve, a szabályokat betartva biztos vagyok benne, hogy közösen átvészeljük az előttünk álló időszakot!

Áldott Húsvétot kívánok szülővárosom minden polgárának! – írja " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Balaicz Zoltán közösségi oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában