Koronavírus Zalában

2020.04.06. 14:00

Kiköltözhetünk vészhelyzet idején a nyaralóba? – A polgármesterek álláspontja

Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a balatoni lakosok és a nyaralótulajdonosok azon vitatkoznak, hogy a nem állandó lakhellyel rendelkezőknek a koronavírus járvány idején van-e joguk üdülőingatlanjukban élni. Balatoni polgármestereket kérdeztünk.

Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia

Akadozhat a szemétszállítás, a boltok kapacitása is kisebb a nyáron megszokottnál, így előfordulhat áruhiány, és az egészségügyi ellátásban is adódhatnak nehézségek, ha egy háziorvosra dupla annyi beteg jut, mint alapesetben – érvelnek azok, akik ellenzik a nagyvárosiak Balatonra költözését.

A veol.hu-nak Bardóczi Miklós belgyógyász szakorvos nyilatkozott, aki háziorvos Alsóörsön, Felsőörsön és Lovason. Elmondása szerint legkevesebb hatvanan kérnek ellátást naponta, ami hasonlít a nyári forgalomhoz. Legtöbben a szokásos gyógyszereiket kérik, így a vérnyomáscsökkentőket, a szívgyógyszereket, és főleg a gondozott, idősebb emberek keresik. A fiatalabbak főként mozgásszervi-, felső légúti-, és hurutos panaszokkal érkeznek, utóbbinál felmerül a vírusos fertőzöttség. A protokoll szerint a háziorvos ezt jelzi a járási ÁNTSZ-nek, majd a mentőszolgálatnak, akik házhoz mennek elvégezni a tesztet. Többen élnek a térségben önkéntes és hatósági karanténban, de az eddigi tesztek mindegyike negatív volt.

– Az emberek fegyelmezettek, nem járnak a rendelőbe, sétálókat sem látok a településeken – mondta a háziorvos. Kifejtette, az ellátás telefonon történik, így e-receptet írnak fel a betegeknek. Így minimális az orvos-beteg találkozás. Ha ez elkerülhetetlen, időpont egyeztetéssel csak egy ember van a váróban. Rendelés után mindent fertőtlenítenek, maszkban dolgoznak.

A balatongyöröki Szépkilátó, Fotó: Mihály Szilvia

Ez most nem nyaralás, a nyaralótulajdonosoknak is be kell tartani a települések határozatait, hangsúlyozzák a települések vezetői, és bár az itt élők a turizmusból és idegenforgalomból élnek, most egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. A kijárási korlátozás miatt még szigorúbb szabályok léptek életbe, a legtöbb balatoni strand és játszótér zárva, üresek a szállodák, éttermek teraszai is. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb ember tartózkodjon a közösségi tereken, és így még inkább megakadályozzák a vírus terjedését. A likeBalaton megkérdezett három polgármestert, ők hogy oldják meg a helyzetet, és mit tapasztalnak.

Balatongyörökön egyelőre nyitva tart a strand, és továbbra is használható sétányként a megfelelő szabályok betartásával. A településen is nagy számban jelentek meg a nyaralótulajdonosok.

– Két hete – akkor már ki volt hirdetve a veszélyhelyzet – volt egy nagyon nagy hullám, akkor rengetegen jöttek le. Az emberek nagy része a hétvégi házát rendezgette. A múlt hétvégén már jóval kevesebben érkeztek. Az emberek nagy része vissza is ment a városokba, a lakóhelyükre. De van egy jelentős réteg, akik itt maradtak. Ők főként budapesti, idősebb emberek. Ez viszont lehet, hogy nem is annyira különleges időpont, hiszen nagyon sok olyan család van, akik kétlakiak – adott helyzetképet Biró Róbert polgármester. – Amikor márciusban már jó az idő, amúgy is le szoktak költözni, ilyenkor most már kevésbé kell fűteni a nyaralókat. Így nehéz megállapítani, hogy mennyire a vírushelyzet miatt és mennyire az amúgy is szokásos beköltözési hullám miatt jöttek le. Valószínűleg azért valamennyivel többen érkeztek, mint általában szoktak.

Balatongyörökön egyébkét a lakosság megoszlása érdekes: mindössze egynegyedük az állandó helyi lakos, háromnegyedük nyaralótulajdonos. A településen azt tapasztalják, hogy az ideiglenes lakosok is többnyire próbálnak a lakásban és a kertben tartózkodni.

– Néhányan bejelentkeztek az önkormányzathoz, próbálnak segítséget kérni akár bevásárlásban, akár gyógyszerek beszerzésében. Nekik is próbálunk segíteni a kapacitásunk keretein belül. A zártkerti részen lévő nyaralók tulajdonosai közül néhányan kérték, hogy indítsuk el a szemétszállítást korábban. Ez ezeken a területeken április 15-től indulna. Ezt a kérést továbbítottuk a hulladékszállító cég felé, mely azt jelezte, hogy néhány ember miatt már nem tudja átszervezni a szolgáltatást a korlátozott kapacitás miatt.

A zártkerti területre leköltözöttek a hulladékgyűjtő ponton fizetés ellenében le tudják rakni a kommunális hulladékot, két hét múlva pedig indul a szállítás a külterületi részeken is. Balatongyörökön is megjelentek a mobil boltok és több üzlet, vendéglátóhely kiszállítást is vállal a térségben, így is csökkentve a lakosság kimozdulását. A település kedvelt kirándulóhelyein, köztük a Szépkilátónál főleg hétvégente sokan sétáltak, de ez amúgy is megszokott ebben az időben, s a tapasztalatok szerint túlnyomórészt nem a helyiek és a nyaralótulajdonosok.

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik