közeleg a Magyar Költészet Napja

2020.04.08. 13:00

Indul a Muravidék szaval akció

A közelgő Magyar Költészet Napja tiszteletére a Muravidék szaval elnevezéssel új mozgalmat indított útjára hétfőn a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Azt kérték az irodalmat kedvelőktől, hogy muravidéki magyar költők verseivel árasszák el a közösségi médiafelületeket.

Gyuricza Ferenc

Az ötletgazda Soós Mihály, a lendvai intézmény igazgatója volt, aki a felhívás ismertetése kapcsán elmondta: bár a hétvégén a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, a húsvét köszönt ránk, nem szabad megfeledkeznünk a kulturális értékeinkről sem, hiszen április 11-én ünnepeljük a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, József Attila születésnapját.

– Ez a dátum egyben a Magyar Költészet Napja is, amelynek tiszteletére általában az egész Kárpát-medencét rendezvények sokasága tölti meg – mondta Soós Mihály. – A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt ezekről ebben az esztendőben le kell mondanunk, a magyar irodalomról, a gyönyörű anyanyelvünkről azonban nem szabad megfeledkeznünk. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet emiatt egy új kezdeményezéssel él, azt kérjük az irodalomkedvelőktől, hogy olvassák fel vagy szavalják el kedvenc muravidéki magyar szerzőjük által írt költeményüket, s azt „muravidékiversek” vagy „muravidékszaval” megjelöléssel töltsék fel a közösségi médiaoldalakra.

Soós Mihály hozzátette, nem csak muravidéki magyarok csatlakozhatnak, hiszen a világháló mindenki számára nyitott. Azt szeretnék, ha az ötletükből egy, a Kárpát-medencét összefogó mozgalom alakulna ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában