Együtt gondolkodik a gyerekekkel

2020.04.26. 11:30

Erdősné dr. Németh Ágnes, nagykanizsai mestertanár érdemelte ki az egyik MOL Mester-M díjat

Erdősné dr. Németh Ágnes hisz benne, hogy differenciáltan kell foglalkozni a gyerekekkel egy normál tanórán, egy tehetséggondozó foglalkozáson pedig főként. A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium innovatív mestertanára, sikeres tehetséggondozója érdemelte ki az idén természettudomány kategóriában az egyik MOL Mester-M díjat.

Benedek Bálint

Erdősné dr. Németh Ágnes a természettudomány kategóriában kiérdemelt MOL Mester-M díjjal

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

– Együtt gondolkozom a gyerekekkel, szeretem látni a tekintetüket, amikor megcsillan bennük a felfedezés szikrája – mondta az informatika és matematika szakos mestertanár. – A mostani online otthoni oktatással pont ez a személyes kapcsolat veszik el a tanításból, ami nagyon hiányzik. Általában megpróbálok reflektálni azokra a gondolatokra, amiket ők látnak bizonyos feladatokban, persze kis terelgetéssel az igazi, vagy a leghatékonyabb megoldás felé. Majdnem minden tanítványom tagja egy Facebook-csoportnak, amelyiken keresztül számos információ áramolhat, a hét bármelyik napján. Előfordul, hogy a feladatmegoldásokban a gyerekek segítséget kérnek, de olykor ezen a csatornán kapnak új feladatot. Motivál, hogy a tanítványaim között fiatal maradhatok, velük együtt lüktetek, ami feltölt energiával és újabb kihívásokra sarkall. Amikor bemegyek az órára, a már kialakult jó viszony a gyerekek és a tanár között egy olyan klímát biztosít, amiben jó dolgozni, és ez elfeledteti azt, hogy mi van körülöttünk.

A MOL Mester-M díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium közel 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, aki megkapta az elismerést. Az erkölcsi elismerés mellett a díj fejenként egymillió forintos juttatással jár. A koronavírus-járvány miatt díját­adó ünnepség nem volt, az alapítvány virtuális találkozót tartott a díjazottakkal, akik a díjat postán kapták meg. A 2007-ben alapított elismerés az elmúlt több mint tíz évben az egyik legrangosabb szakmai díjjá nőtte ki magát, amit az idei díjazottakkal együtt 115 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár kapott meg. Az ország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,3 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára.

Erdősné dr. Németh Ágnes a természettudomány kategóriában kiérdemelt MOL Mester-M díjjal
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Erdősné dr. Németh Ágnes diákjai eredményesen szerepelnek a hazai és nemzetközi informatikai versenyeken. Rendszeresen kutatja a versenyprogramozás tanításának módszereit. Hazai és nemzetközi tudományos folyóiratokba módszertani cikkeket ír, előad a témában.

A Neumann Társaság alelnökeként sokat tesz az informatikai tehetségek felkutatásáért és a tudomány népszerűsítéséért. Nála a tanítás és a nevelés, a jó példa felmutatása együtt jár, nem csupán szaktanárként nyújt sokat a diákoknak, de személyiségüket is formálja.

– Tizennégy éve állok a gimnáziumi katedrán, előtte szabadúszóként programoztam és oktattam – folytatta Erdősné dr. Németh Ágnes.

– Példaértékű, komplex tehetséggondozó műhelyt hoztam létre, sajátos, egyedi módszerrel építkezve. Programozásból tartok erős kooperációra épülő foglalkozásokat, ezeken együtt dolgoznak a kisebbek és a nagyok, a kezdők és a haladók, hihetetlenül motiválva egymást. A rendszer szerencsére kitűnően működik, hiszen a diákjaim nagy számban jelennek meg a programozási versenyek döntőjében: a LOGO és a Nemes Tihamér-versenyen és az OKTV programozás kategóriájában.

Nemzetközi vizekre evezve az Európai Junior Informatikai Olimpián, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián is megjelennek eredményes tanítványai a magyar csapat tagjaiként. A mestertanár kapcsolatrendszerének köszönhetően a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében az idén Nagykanizsán, a

Batthyány Lajos Gimnáziumban rendezhetik meg a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát. A régió legfontosabb informatikai tanulmányi versenyének célja az, hogy fokozza a közép-európai diákok érdeklődését az informatikai és infokommunikációs technológiák iránt, és lehetőséget ad arra, hogy a diákok próbára tegyék problémamegoldó képességüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában