Az ingázók mehetnek

2020.04.02. 07:00

Elvárás, hogy a járvány miatti óvintézkedéseket tartsák be a határon

Kedd reggel 7 óra óta újra ingázhatnak Horvátország és Magyarország között a határ két oldalán, 30-30 kilométeres sávban mezőgazdasági területtel rendelkező, vagy munkába járó horvát és magyar állampolgárok.

Horváth-Balogh Attila

Sokan örülnek annak, hogy az ingázók már átmehetnek a letenyei határon Fotó: Szakony Attila

Fotó: SZ@{

A Letenye közeli Julián-hegyen szőlőt termelő és borászkodó perlaki gazda, Ivan Gudlin, illetve Vida László és Megyeri István jelezte Cseresnyés Péter államtitkárnak, országgyűlési képviselőnek a problémát, miszerint a koronavírus miatt bevezetett határzár értelmében a személyforgalomban csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba – a horvát gazdák így viszont nem jöhettek át itteni szőlőterületeiket művelni. Cseresnyés Péter dr. Szijjártó Péter külügyminiszter segítségét kérte, aki horvát kollégájával megállapodott arról, hogy – mint az Országos Rend­őr-főkapitányság megkeresésünkre lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében olvasható – a két ország azon állampolgárai, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcímük, munkahelyük, vagy mezőgazdasági földterületük, anélkül kelhetnek át munkavégzés vagy mezőgazdasági tevékenység céljából, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással kell rendelkezniük, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdonjogi vagy használati jogát kell igazolniuk.

Ivan Gudlin megkeresésünkre azt mondta: örülnek az intézkedésnek és köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akiknek szerepük volt annak előkészítésében, meghozatalában.

S hogy mit szólnak mindehhez az érintett települések polgármesterei? Farkas Szilárd letenyei településvezető szerint a térségben gazdálkodó körülbelül 20 horvát termelőnek nagy könnyebbség, hogy újra ingázhat, megkezdheti vagy minimális késéssel folytathatja munkáját a letenyei hegyhátakon.

Sokan örülnek annak, hogy az ingázók már átmehetnek a letenyei határon Fotó: Szakony Attila

– Örülök az intézkedésnek, ugyanakkor felhívnám a határátlépők figyelmét a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében meghozott óvintézkedések és a vonatkozó magyarországi szabályok fokozott betartására – tette hozzá Farkas Szilárd.

Becsehely térségében körülbelül 5-6 horvát ingatlantulajdonos lehet, mondta Németh Géza polgármester.

– Én örülök minden olyan intézkedésnek, amely a lakossági igényekre való gyors reagálás eredményeként születik meg és a gyakorlatiasságot, a rugalmasságot tükrözi – jelentette ki a polgármester. – A horvát szőlész-borászokról azt tudom elmondani, hogy odafigyelnek birtokaikra. Vannak, akik magyarországi barátjukat bízzák meg a területük gondozásával, de olyat is ismerek, aki minden hétvégén itt van. Növényegészségügyi szempontból szintén üdvözlöm a lépést, mert például egy elmulasztott permetezés miatt kialakuló súlyos fertőzés a környező területeket is veszélyeztetheti.

Stropka Józsefnétől, Muraszemenye polgármesterétől megtudtuk: a szemenyei hegyközségnek is vannak horvát tagjai.

– Az elmúlt időszakban 10-12 horvátországi gazda vásárolt itt pincét, szőlőbirtokot – magyarázta a polgármester. – Nagy figyelmet fordítottak és sok pénzt költöttek arra, hogy a némely esetben omladozó pincék, rossz állapotú szőlőültetvények megszépüljenek. Szorgalmasak, ügyesek, örülök neki, hogy a határzár nem húzta át idei terveiket és folytathatják az építő jellegű munkát – mondta Stropka Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában