Videokoncert a református templomból

2020.04.02. 14:00

Dankos Attila minden héten megoszt egy videót Bach egyik darabjáról

Dankos Attila orgonaművész nemrégiben elnyerte a Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjat, mely a tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistáknak nyújt segítséget.

Benedek Bálint

Dankos Attila zalaegerszegi származású orgonaművész Fischer Annie- ról elnevezett ösztöndíjat nyert Fotó: Benedek Bálint

„Akinek az élete a művészet, annak művészet az élete.” Ez a bachi gondolat Dankos Attila egész művészi pályája alapkövének tekinthető.

– Aki tehetséget kapott a zenélésre, és azt műveli, ha azt teljes odaadással és elhivatottsággal, szakmai igényességgel teszi, akkor annak az élete a zene, a művészet – fogalmazott a zalaegerszegi orgonaművész.

Dankos Attila zalaegerszegi származású orgonaművész Fischer Annie-
ról elnevezett ösztöndíjat nyert Fotó: Benedek Bálint

Attila Szombathelyen, a Zeneművészeti Gimnáziumban tanult orgona, szolfézs-zeneelmélet szakon. Majd felvételt nyert a Debreceni Egyetem orgona tanszakára, ahol 2016-ban diplomázott. Tanára dr. Kovács Szilárd Ferenc, dr. Dobiné dr. Jakab Hedvig és dr. Karasszon Dezső volt. Eközben egy évet a német Detmoldi egyetemen tanult Thomas Nowak professzornál és Arvid Gastnál. Tavaly nyáron a fővárosba költözött, jelenleg az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI zenetanára és az Újpesti Egek Királynéja-templom orgonistája.

– Megtiszteltetésként ért, hogy elnyertem a Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjat – fogalmazott Dankos Attila. – A Fischer Annie-ról, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról, kiváló művészről elnevezett ösztöndíj főleg a tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. Az ösztöndíjas művésznek módot ad tíz koncert lebonyolítására a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében. Ez nagy lehetőség, hiszen a koncert helyszínét a filharmónia dönti el és így olyan hangversenytermekben is lehetőség nyílik a koncertezésre, amelyre máskor nem. Most, hogy a koronavírus-járvány miatt otthoni munkára kényszerültem, a napi gyakorlás nem maradhat el. Zongoratanárként az órákat online tartom. A gyerekeknek csakúgy, mint nekem ez eleinte nehézkesen ment, de időről időre jobban belejövünk. Ez által is egy motivációt kapnak, hiszen feladatsorokat küldök nekik, melyek szorosan kapcsolódnak a zongorához. Kérem őket, küldjenek hangfelvételeket saját játékukról, mely egy művésznek is nagyon fontos visszaigazolás. A folyamatos önkontroll pedig számomra is szükséges.

Mint oly’ sok művészé, így Attila koncertjei is elmaradtak a járvány miatt, vagyis döntése értelmében inkább egy későbbi időpontra halasztotta ezeket. Ezért egy újfajta kezdeményezést indított a saját videómegosztó csatornáján: minden héten feltölt egy videót Bach egyik darabjáról. Mivel a Bach Mindenkinek Fesztivál is elmaradt, amin játszott volna, ezért úgy döntött, a zeneszerző műveiből készít felvételeket. A darabokat Hodánics Péter lelkész támogatásával a zalaegerszegi református templom orgonáján rögzítheti. Ha otthon is kell maradniuk az embereknek, rajta keresztül legyen kulturális, művelődési lehetőségük, mellyel közelebb kerülhetnek az orgonazenéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában