Koronavírus Zalában

2020.04.21. 10:00

A pünkösdre tervezett avatás és felszentelés a járvány miatt elmarad Lentiben

Tavaly volt tízéves a település bárszentmihályfai városrészében álló fűzsátor, melyben az adventi ünnepek idején egy életnagyságú betlehem kap helyet hagyományosan. Idén eljött az ideje a fűz­sátor felújításának.

Korosa Titanilla

Dulics Margit kosárfonó (középen) irányításával újították fel a fűzsátrat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A munkálatokat az elmúlt hét végén végezték el egyrészt a lenti Vá­rosgazdálkodási Kft. munkatársai, majd a helyi lakók a szintén a településrészben élő Dulics Margit kosárfonó segítségével, irányításával.

– Tavaly érlelődött meg a gondolat a helyiek részéről, hogy a fűzsátort meg kellene újítani, hiszen a fűzvesszők nagy része elhalt – tájékoztatott Drávecz Gyula alpolgármester. – A korábbihoz képest az építmény most stabilabb lesz, hiszen a vas­vázak betonalapon nyugszanak, és jobban elbírják majd a terhelést. A vasalatokat Németh Árpád, a Németh-Fa Kft. munkatársának segítségével sikerült elkészíteni. A fűzvesszőt Zsálek Ferenc, Kerkateskánd polgármestere ajánlotta fel. A munkálatok során a fűzkötegeket megfelelő mélységbe helyezték el, és várhatóan még tavasszal meggyökeresednek ezek a kétéves, négy-öt méter magas vesszők.

Dulics Margit kosárfonó (középen) irányításával újították fel a fűzsátrat
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Drávecz Gyula azt is hozzátette, hogy a településrész két legjelentősebb ünnepe az adventi programsorozat, amely immár tíz éve tart, illetve a pünkösdi búcsú és a hősök napi megemlékezés.

– Az előzetes tervünk az volt, hogy pünkösdkor felavatjuk, felszenteljük az új fűz­sátrat, de a koronavírus-járvány ebben megakadályozza a közösséget, illetve valószínűleg a búcsú is elmarad, viszont reméljük, hogy az adventi gyertyagyújtásokra már sor kerülhet decemberben, arra a betlehem is visszaköltözik majd a sátorba – zárta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában