Zala megyei falvak templomai

2020.04.11. 07:00

A budapesti Mátyás-templom kistestvére

Kevés olyan település van, ahol templommal kezdődik a falu. A Zala megye somogyi határszélén lévő Beleznán így van ez. A templom magasba törő tornya csupa kőcsipke, olyan, mint a Budai Várban lévő Mátyás-templomé.

Győrffy István

A Szűz Mária-templomnak kőcsipkés a tornya

Fotó: Győrffy István

– Nem volt problémamentes a templom építése. A gróf a falu közepén akarta felépíteni, de ebbe az elöljáróság nem ment bele. Erre a gróf a saját birtokán építkezett, ezért áll ez a gyönyörű építmény a falu szélén. A Mátyás-templomra valóban hasonlít, s ez nem véletlen, hiszen a tervezéskor felhasználták annak formai megoldásait – mondja Virovecz György sekrestyés.

A település első említése is a templomhoz kötődik, ez az 1332–37. évi pápai tizedjegyzékben található. Ekkor a falu a Beleznay-család birtokában volt, róluk kapta a nevét a település. A tizedjegyzékek alapján tudjuk, hogy Beleznának temploma és plébániája is volt, amely 1560 körül pusztult el.

A Szűz Mária-templomnak kőcsipkés a tornya
Fotó: Győrffy István

Belezna sokat szenvedett a török időkben, a közeli Visszafolyó-patak torkolatának két partján építette fel Zrínyi Miklós Zrínyi Újvárat, amit a török 1664-ben rombolt le, de a település a török uralom alatt is lakott maradt. Belezna több évszázados vegetálás után, az osztrák–magyar kiegyezést követően indult fejlődésnek. Ekkor több kúria épült a faluban, és 1899-ben építette meg gróf Zichy Ödön a település mai ékességét, a Szűz Mária-templomot, amelynek felszenteléséről a Zalai Közlöny 1900. június 2-án tudósított. A templomépítő gróf Zichy Ödön síremléke is itt, a szentély mögött, a templomon kívül található.

A szakemberek szerint a templom homokkőből készült csipkés tornya szép példája a neogót építészetnek, s azt is kiemelik, hogy a falakon kívül támívekből és pillérekből kiépített támasztórendszere van, az ablaknyílásokat pedig csúcsívek zárják le. Az épület mennyezete csúcsíves keresztboltozat, amely a templomba betérők figyelmét automatikusan az ég felé irányítja. A főbejárat felett kis szoborcsoport áll: Szűz Mária, karján a gyermek Jézussal és két hódoló angyallal fogadja az érkezőket. Érdekesség, hogy Mária fején a magyar korona látható.

 

A templom a falu címerében is helyet kapott. Bődör István, Belezna polgármestere azt mondja: odafigyelnek az állagára, az elmúlt években azon túl, hogy kifestették a falakat, a járófelület márványborítást kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában