Ez a sport egy életérzés

2020.03.20. 08:36

Quadoktól volt hangos a Faludi sík, a gyenesdiási offroad pálya

Mintegy 70 quados vett részt az I. Balaton Quad Fesztiválon az elmúlt hétvégén. A gyenesdiási offroad pályán az ügyességüket is próbára tehették a sportolók, de gyorsasági versenyt is rendeztek a szervezők. A programot hagyományteremtő szándékkal hozták létre, amelyen a felnőttek mellett a gyerekeknek is rendeztek futamokat.

Regman Karola Keszthelyi TV

Fotó: Keszthelyi TV

A fák között kijelölt pályán bizonyíthatták az ügyességüket a Quad Fesztivál versenyzői. A kanyarokkal és emelkedőkkel tűzdelt versenypálya nem okozott gondot a gyakorlott quadosoknak, a tét az volt, hogy kinek sikerül gyorsabban teljesítenie a távot. A versenyzők egyöntetűen állítják, ez a sport egy életérzés.

„Hajt az adrenalin, szeretem a benzinszagot, az jó. ugyanúgy van offroad autóm, quadom, imádom ezt csinálni. Szeretem az erdőt, szeretek kikapcsolódni.” – mondta az egyik versenyző, Hajas Ádám.

A quad nem csak a felnőttek sportja, sok fiatal is szívesen pattan fel a motort idéző, ugyanakkor négykerekű járgányra. A fesztiválon nekik is volt lehetőségük kipróbálni magukat, a nagyobbak már a felnőtt futamokban is részt vehettek.

Fotó: Keszthelyi TV

 

„Jó ez a fesztivál. Miért szeretek quadozni. Mert megfogott a sár, meg minden, a szél, ahogy csapja a hátamat.” – tette hozzá egy máik résztvevő, Iván Bendegúz.

A versenyre főként a Dunántúlról érkeztek sportolók, de volt olyan is, aki Szegedről utazott el Gyenesdiásra azért, hogy részt vegyen a programon. A település offroad pályája kiváló terepet biztosított a különböző versenyszámok lebonyolítására. A versenyzőknek szurkolótáboruk is akadt, többen kilátogattak a fesztiválra.

„Mi ugyanígy cross motor és quad szerelmesek vagyunk, mi ugyanúgy motorozunk. Ez a mindenünk, ez a hobbink. Nagyon szívesen részt veszünk minden ilyen rendezvényen. ebből sem szerettünk volna kimaradni.” – mondta egy néző, Lutor László.

Fotó: Keszthelyi TV

A Quad Fesztivált az I. Balatoni Offroad Fesztivál ötletén és sikerén felbuzdulva szervezték meg Gyenesdiáson. A hétvége időjárás kiváló alkalmat biztosított a találkozóra a szervezők szerint. A programon mintegy 70 quados vett részt, akik több versenyszámban is kipróbálhatták magukat.

„Felmerült egy barátomban, hogy egy másik, korábban már megtartott quad találkozót is tarthatnánk itt. Úgy gondoltuk, hogy a terep jó, az önkormányzat partner benne, jó helyen van. A dátum is jó, úgyhogy ennek kapcsán csináltunk most kifejezetten csak a quadosoknak egy ilyen dunántúli vagy mondhatjuk, hogy országos találkozót.” – tájékoztatott Horváth Balázs, az I. Balaton Quad Fesztivál rendezője.

Fotó: Keszthelyi TV

A quad, mint sportág szorosan kapcsolódik az offroadhoz. Itt is lehet 2x4 és 4x4-es meghajtású járművekkel találkozni. A quadok a ’70-es években munkaeszközök voltak, mára pedig már a benzingőz szerelmesei használják leginkább. A sportág hazánkban is egyre inkább ismert, sokan azonban csak hobbiként űzik a quadozást.

„Aki ennek a sportnak a szerelmese, az ugyanúgy a szabadságot, a természetet kedveli, még ha ez bizonyos természetjárók nézeteit sérti is. természetesen ugye kipufog a quad is, bár már ha jól tudom, bizonyos gyártók az elektromos meghajtás felé nagyban fejlesztenek. Szerintem 1-2 éven belül a quadokból is lesz már elektromos, illetve hibrid.” – emelte ki Varga Norbert, a Magyar Quad Szakág tagja.

Fotó: Keszthelyi TV

Az I. Balaton Quad Fesztivált hagyományteremtő szándékkal szervezték meg Gyenesdiáson. A program rendezői azt mondják, bíznak benne, hogy évről évre egyre több résztvevővel gazdagodik az esemény -írja Regman Karola Keszthelyi TV.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában